Stockholm

Vårdare stjäl från äldre

Polisen misstänker hemvårdare för stölder hos äldreboenden i Lund.


Läs mer

Polisen misstänker hemvårdare för stölder hos äldre i Lund, skriver Sydsvenskan.

Sedan årsskiftet är 15 anmälningar inkommit till Lundapolisen. Kommunen avvaktar polisutredningen innan åtgärder vidtas.

Det vanligaste sättet att gå til väga är att en person ringer på och anger ett svepskäl för att kunna ta sig in och stjäla. De kan exempelvis låtsas att de ska kontrollera telefonen eller vattenledningarna.

Men i sex stycken fall som nyligen har anmälts misstänker polisen att det rör sig om någon inom hemvården som ligger bakom stölderna, eftersom den äldre inte haft kontakt med andra främmande människor än dem.

Det är inga större belopp som stulits, utan det rör sig om en ring, örhängen och en guldklocka, samt kontanter som har försvunnit.

När upprepade brott mot äldre inträffar brukar polisen gå ut med uppmaningar om hur de äldre ska agera. Men nu vill inte Malcom Göthe vid Lundapolisen göra något sådant.

– 99,9 procent av de som jobbar inom hemvården är ärliga och det skulle göra mer skada än nytta att uppmana de äldre med hemvård att agera på något annat sätt än som vanligt. Skulle det inträffa något får vi sköta det via våra utredningar, säger Malcolm Göthe tll Sydsvenskan.

På kommunen känner man till polisanmälningarna, men man har inte vidtagit några åtgärder ännu.

– Det är många personer som är i kontakt med brukarna. Om vi skulle se klart att det handlar om en person som är misstänkt så skulle vi kunna göra något, men vi har inte sett något sådant här. Så det är polisutredningen som gäller, säger Ewa Danielsson, verksamhetschef inom kommunens äldreomsorg, till Sydsvenskan.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.