Twitter är ett socialt nätverk som många använder för att ta reda på vad som händer "just nu".
1 av 4
Twitter är ett socialt nätverk som många använder för att ta reda på vad som händer "just nu". - Foto: Christine Olsson/AP/Scanpix
Gamingfestivalen Dreamhack Winter på Elmia i Jönköping på fredagen. Dreamhack är ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival. Varje år besöker ett stort antal minst sagt uppkopplade ungdomar festivalen.
2 av 4
Gamingfestivalen Dreamhack Winter på Elmia i Jönköping på fredagen. Dreamhack är ett svenskt LAN-party som utvecklats till världens största datorfestival. Varje år besöker ett stort antal minst sagt uppkopplade ungdomar festivalen. - Foto: Mikael Fritzon/AP/Scanpix
Allt fler företag använder sociala medier för att marknadsföra sig själva.
3 av 4
Allt fler företag använder sociala medier för att marknadsföra sig själva. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Under 2011 använde 63 procent av befolkningen Facebook. Men känner vi oss mer eller mindre ensamma av sociala medier?
4 av 4
Under 2011 använde 63 procent av befolkningen Facebook. Men känner vi oss mer eller mindre ensamma av sociala medier? - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix

"Sociala medier döljer vår ensamhet"

EN UPPKOPPLAD GENERATION - DEL 1. Hänger du på twitter och facebook dagarna i ända? De sociala medierna är det som används mest på nätet - men hur har de påverkat våra liv?


Så uppkopplade är vi - och så stressade

En ny sömnstudie gjord av SDS-kliniken i Ängelholm bland 260 sistaårselever på gymnasieskolor i Ängelholm visar att 85 procent av tjejerna kände sig stressade och att 57 procent av killarna upplevde samma sak. En tredjedel upplever att de sällan eller aldrig hinner med skolan. 95 procent av de tillfrågade eleverna i årskurs tre använder Facebook. Hälften är uppkopplade dygnet runt. En majoritet stänger aldrig av mobilen

De tjänster svensken använder mest (12+år): 
Google 97 procent
Youtube 78 procent
Facebook 63 procent
Spotify 50 procent
Twitter 8 procent

88 procent av alla över 12 år tillgång till internet hemma. 96 procent av befolkningen mellan 18-65 år använder internet någon gång. I genomsnitt ägnar sig internet användarna 11,6 timmar i veckan åt internet i hemmet.

Siffrorna gäller 2011.

Källa: Internetstatistik.

INTERNET. De sociala medierna tar upp en allt större del av livet för generationen som växt upp med det internet som vi ser i dag. Att det förändrat hur vi umgås råder det inget tvivel om - men på vilket sätt är inte lika enkelt att besvara.

Psykoterapeuten Per Naroskin hanterar dagligen människors tankar och känslor inför att vara uppkopplade. Han tror att det gör att vi missar viktig tid till eftertanke.

– De sociala medierna kamouflerar upplevelsen av att vara ensam. Jag tror att det är nyttigt att vara det ibland. Nu upplever många en obehagskänsla för de är inte vana vid att bara vara med sig själv, säger han till Nyheter24.

"Har gjort oss mindre ensamma"

Men det finns en positiv sida av samma mynt. Elza Dunkels vid Umeå universitet, som forskat om ungas nätanvändning, tror att vi fått ett rikare socialt liv.

– För de flesta tror jag att de sociala medierna gjort oss mindre ensamma, men det är klart att det kan skilja sig från person till person. Det är en daglig kontakt med folk som man kanske annars inte haft kontakt med och inte minst är det en arena för att uttrycka sig, något som är viktigt när man talar om ensamhet, säger hon till Nyheter24.

Dunkels ser också positivt på möjligheten till att ta en första kontakt på nätet, även om det kanske inte är så bra att bara ha kontakter där. Hon får medhåll av Per Naroskin.

– För blyga människor är ju nätet jättebra för att ta en första kontakt, det ser man inte minst med nätdejtingen som ju är minst sagt utbredd, säger han.

Finns det en facebookdepression?

Det finns dock en ensamhet som växer även på de sociala medierna. Det har till och med talats i termer om "facebookdepression" när man som användare känner sig exkluderad från allt det där roliga som ens facebookvänner tycks hitta på.

– Om jag inte blivit bjuden till något är det synligare nu än tidigare. Men jag tror inte att vi kommer att kunna visa att de sociala medierna lett till någon större uteslutning, snarare tvärtom.

I del två kommer vi att undersöka hur den nya tekniken påverkat oss, och kommer att påverka oss i framtiden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.

10 yrken där du får jobb direkt – och lön på upp till 35 000 i månaden

Det är lågkonjuktur, men det betyder inte att det är nattsvart på arbetsmarknaden för det. Nyheter24 listar tio yrken där möjligheterna till jobb är stor.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.