Två av tre utan a-kassa och ökad arbetslöshet - men inga krisåtgärder

- 22/02/2012, 10:54 -
Ökad arbetslöshet, färre i a-kassan och dyster ekonomisk framtid - ändå finns inga krisåtgärder att sätta in på kort sikt.
1 av 3

Ökad arbetslöshet, färre i a-kassan och dyster ekonomisk framtid - ändå finns inga krisåtgärder att sätta in på kort sikt.

Bertil Ericson / SCANPIX

Fler och fler kommer att vara tvungna att söka nytt jobb, men samtidigt står två av tre  arbetslösa utan rätt till ersättning.
2 av 3

Fler och fler kommer att vara tvungna att söka nytt jobb, men samtidigt står två av tre arbetslösa utan rätt till ersättning.

Bertil Ericson / SCANPIX

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engströms (bilden) pressekreterare hänvisar till regeringens långsiktiga jobbsatsning.
3 av 3

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engströms (bilden) pressekreterare hänvisar till regeringens långsiktiga jobbsatsning.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Ökad arbetslöshet, färre med rätt till A-kassa och nolltillväxt. Trots det finns inga åtgärder att sätta in på kort sikt.

STOCKHOLM. Två av tre arbetslösa saknar helt ersättning från a-kassan. Arbetsförmedlingen tror dessutom att arbetslösheten kommer att öka och finansdepartementet skriver ner tillväxtutsikterna. Ändå finns inga kortsiktiga åtgärder att sätta in från arbetsmarknadsdepartementet.

– Det viktigaste är att människor kommer ut i arbete. Det är därför vi satsar åtta miljarder på en aktiv arbetsmarknadspolitik de närmaste åren, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), till Nyheter24.

Finns det inga "krisåtgärder" att sätta in när situationen är som den är nu?

– Vi har haft en finansiell kris i Sverige och det är därför vi satsar de här åtta miljarderna de närmaste åren som bland annat kommer att gå till fler handläggare och en satsning på ungdomar.

Dagens Nyheter presenterar på onsdagen alarmerande siffror från Arbetsförmedlingen som man fått ta del av. De visar att 120 000 av de 202 000 som är arbetslösa i Sverige saknar rätt till ersättning från a-kassan. Det beror endast delvis på att fler och fler lämnat a-kassorna - en annan anledning är de hårdare regler som regeringen införde 2007.

I stället hänvisas dessa 120 000 till försörjningsstöd (socialbidrag) eller att leva med stöd från sina eventuella familjer, föräldrar eller vänner.

"Obligatorisk a-kassa skulle inte förändra något"

En pågående utredning ska på uppdrag från regeringen se om det går att införa en obligatorisk a-kassa. Men Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, tror inte att det är någon lösning.

– Med dagens regelverk skulle ett obligatorium inte förändra någonting. Alla som uppfyller ett arbetsvillkor får redan i dag ersättning från grundförsäkringen. Den gruppen, ungefär 10 000 per månad, skulle få högre ersättning. Övriga berörs inte alls förutom att de är tvungna att betala en avgift utan att få något, säger han till DN.