Tisdag 20 Apr
Stockholm

Wikileaks trovärdighet sågas efter attacken mot Bildt

2008 besökte Karl Rove politikerveckan i Almedalen, Visby, som den liberala tankesmedjan Timbros gäst.
1 av 4
2008 besökte Karl Rove politikerveckan i Almedalen, Visby, som den liberala tankesmedjan Timbros gäst. Foto: Timbro
Dan Josefsson har träffat Julian Assange som berättade om hur han styrde Wikileaks med järnhand.
2 av 4
Dan Josefsson har träffat Julian Assange som berättade om hur han styrde Wikileaks med järnhand. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Julian Assange planerar en stor kampanj mot Sverige i samband med en eventuell utlämning.
3 av 4
Julian Assange planerar en stor kampanj mot Sverige i samband med en eventuell utlämning. Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX
Carl Bildt på besök hos kollegan Hillary Clinton. Nu hävdar Wikileaks att de har dokument som avslöjar att Bildt varit informatör åt USA.
4 av 4
Carl Bildt på besök hos kollegan Hillary Clinton. Nu hävdar Wikileaks att de har dokument som avslöjar att Bildt varit informatör åt USA. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / SCANPIX

Den kontroversiella sajten kommer med tunga anklagelser mot utrikesminister Carl Bildt (M) - men har Wikileaks kvar någon trovärdighet eller vill de bara smutskasta Sverige för att underlätta för sexbrottsmisstänkte Julian Assange?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svensk konspiration mot Assange?

Både Wikileaks och Julian Assange har den senaste tiden gång på gång proklamerat att det finns en konspiration bakom anklagelserna om våldtäkt mot honom. Dan Josefsson ger dock inte mycket för teorierna.

– Julian Assange är en man som fått problem för att han inte kan hålla ballen i brallorna. Han tror att våldtäktsanklagelserna är en set-up mot honom, men det är det inte om man läser förhören med kvinnorna, säger han.

Samtidigt spär Wikileaks på misstankar genom sin twitter där de bland annat skriver följande på onsdagseftermiddagen:

"Är Sverige ett politiskt dagis? Statsministern, justitieministern och nu utrikesminister är utom kontroll".

Assanges svenska advokat Per E Samuelson har tidigare sagt att det finns en "politisk agenda" att alltid lyssna på kvinnan vid sexualbrott, ett uttalande målsägandebiträdet Claes Borgström rasat mot.

PR-konsulten Harald Ullman har anlitats av Julian Assange för att förbättra bilden av Wikileaksgrundaren i samband med en utlämning till Sverige. Ullman PR har bland annat dragit igång den här sajten för att ge en "detaljerad redogörelse" över fallet.

STOCKHOLM/LONDON. Wikileaks hävdar att de har dokument som bekräftar att utrikesminister Carl Bildt (M) varit "informatör" åt USA sedan 1970-talet, bland annat genom sin nära vänskap med George W Bushs förre rådgivare Karl Rove. Enligt interna dokument som Expressen tagit del av ska uppgifterna presenteras i en hittills okänd diplomatrapport.

– Han kommer att tvingas avgå. Det kan innebära slutet på hans politiska karriär, säger en person med insyn i Wikileaks material och planering till tidningen.

Samtidigt visar andra dokument att organisationen planerar en kampanj mot Sverige i samband med en eventuell utlämning av den våldtäktsanklagade grundaren Julian Assange.

Men Wikileaks har gått från att vara demokratins röst i världen till att ifrågasättas av fler och fler. Frilansjournalisten Dan Josefsson, som bevakat Wikileaks och träffat Julian Assange, menar att det blivit grundarens egna propagandamaskin.

– Han drar sig inte för att använda information i utpressningssyfte. Han gör det helt hämningslöst och har en benägenhet att starta krig med myndigheter. Men det är så han har levt i hela sitt liv. Det är personlig krigföring, säger Josefsson till Nyheter24.

"Hur mycket resurser har de lagt på Bradley Manning?"

Frilansjournalisten och föreläsaren Sofia Mirjamsdotter, som tidigare hyllat Wikileaks och skrivit att hon "älskar Wikileaks", har svängt under det senaste året i takt med att organisationen förändrats.

– Jag tror på idén med Wikileaks och det är synd för yttrandefrihets- och demokratifrågor i världen att de börjat bete sig som ett slags rättshaverister, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är också lite förbannad över att det verkar som om Wikileaks resurser det senaste året gått till att finansiera Assanges högst privata advokatkostnader i stället för annat viktigt. Hur mycket resurser har de till exempel lagt för att stötta Bradley Manning?

Mirjamsdotter medverkade tidigare i prisbelönta kampanjen #prataomdet, som bland annat kopplades ihop med Julian Assange och fick kritik av just den anledningen.

Skepsis mot de nya uppgifterna

De nya uppgifterna om att Carl Bildt skulle vara USA-informatör kombinerat med den planerade kampanjen mot Sverige gör att både hon och Dan Josefsson är skeptiska till om det finns någon substans i anklagelserna.

– Jag skulle inte tro det förrän jag ser det. Sitter de inne på någon form av material om Carl Bildt ska det ut. Oavsett vad Sverige gör mot Julian Assange, säger Josefsson.

– Kampanjen gör ju att man ifrågasätter trovärdigheten. Det jag tycker om är inte ett Wikileaks som för kampanjer, det är ett Wikileaks som presenterar fakta, säger Sofia Mirjamsdotter.

Carl Bildt har själv, på twitter och på sin blogg, kommenterat Expressens avslöjanden.

"Jaha. Nu väntar vi bara på att man också kommer att från att publicerar denna enligt deras mening ytterligt graverande rapport. Ty när det sker kommer denna del av den planerade “smutskastningskampanjen” snabbt att falla sönder och samman", skriver utrikesministern på sin blogg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela