För första gången körs ett parti tydligt över av de andra i Alliansen, något som får KD:s ledamot Tuve Skånberg att ifrågasätta förtroendet för samarbetet.
1 av 4
För första gången körs ett parti tydligt över av de andra i Alliansen, något som får KD:s ledamot Tuve Skånberg att ifrågasätta förtroendet för samarbetet. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
FP, C och M vill att ensamstående ska ges rätten att bli gravida på egen hand.
2 av 4
FP, C och M vill att ensamstående ska ges rätten att bli gravida på egen hand. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Tuve Skånberg, KD:s ledamot i konstitutionsutskottet, frågar sig vilken fråga som blir nästa där ett parti blir överkört.
3 av 4
Tuve Skånberg, KD:s ledamot i konstitutionsutskottet, frågar sig vilken fråga som blir nästa där ett parti blir överkört. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Trots tidigare strider är nu Mats Odell och Göran Hägglund rörande överens om att insemination för singelkvinnor är fel.
4 av 4
Trots tidigare strider är nu Mats Odell och Göran Hägglund rörande överens om att insemination för singelkvinnor är fel. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nu blir KD överkörda igen - av kollegorna i alliansen

Tre av allianspartierna kör över det fjärde och vill låta ensamstående kvinnor ha rätt till insemination. Och regeringssamarbetet knakar nu i fogarna.


Skriver på SvD Brännpunkt

Barbro Westerholm (FP), Mats Gerdau (M) och Kenneth Johansson (C) skriver på tisdagen att singelkvinnor måste ges rätten till insemination.

"Ett ansvarsfullt föräldraskap bygger på förmågan att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg. Detta gäller oavsett om man uppfostrar sina barn tillsammans i ett förhållande eller om man av olika skäl är ensamstående förälder", skriver dem.

STOCKHOLM. Även singelkvinnor ska ha rätt till insemination. Det är beskedet när Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna på tisdagen meddelar att det kommer att köra över Kristdemokraterna i frågan. Reaktionen från Kristdemokraterna låter dock inte vänta på sig.

– Vi har en överenskommelse att regeringspolitiken ska samordnas. Det här är första gången som ett parti körs över av de andra tre. Samarbetet brister i förtroende, säger Tuve Skånberg (KD), ledamot i konstitutionsutskottet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Har man väl gått ifrån en princip vet man inte vilken nästa fråga blir. Kanske blir det kärnkraften?

Det är inte första gången som det knakar i samarbetet inom Alliansen för just Kristdemokraternas del. I samband med Gannafallet hamnade man i ordkrig med migrationsminister Tobias Billström (M) när han lade ansvaret på KD.

Förslaget i sig har Kristdemokraterna visat enighet emot. Även Mats Odell (KD) , tidigare gruppledare och partiledarkandidat, håller samma linje som partiledaren och socialministern Göran Hägglund (KD).

– Det är ett mycket dåligt förslag. Man institutionaliserar och subventionerar att barn bara föds med en förälder, säger Odell till Nyheter24.

På tisdagen tar FP, C och M initiativi frågan i socialutskottet. Göran Hägglund säger till Svenska Dagbladet att "de partier som är beredd att genomdriva en sådan lagstiftning tycker jag tar på sig ett mycket stort ansvar". Om lagändringen hamnar på socialdepartementets bord är det de som har ansvaret för att genomdriva förslaget.

– Vi vet ännu inte på vilket departement det kommer att hamna, det kan bli hos oss eller justitiedepartementet, säger Hägglunds presschef Johan Ingerö till Nyheter24 och tillägger:

– Skulle det falla på oss är vi självklart skyldiga att enligt lag följa riksdagens tillkännagivande.

Tidigare har Kristdemokraterna svängt i frågan om tvångssterilisering av transsexuella sedan de andra allianspartierna krävt en lagändring.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.