Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tåg till övre Norrland försvinner

- 11/03/2009, 16:34 -

Nattågen till övre Norrland försvinner liksom nästan all olönsam tågtrafik.

Nattågen till övre Norrland försvinner och så gott som all olönsam tågtrafik som statliga Rikstrafiken stöttar läggs ned.

Det är ett mardrömsscenario som Rikstrafiken presenterar i en ny rapport till regeringen.

– Vi har fått regeringens uppdrag att belysa vilka konsekvenser olika anslagsnivåer får för verksamheten. En kraftig nedskärning av budgeten kommer att få stora konsekvenser även för trafik som är högt prioriterad, säger Bo Andersson, utredare på Rikstrafiken.

Rikstrafiken konstaterar att det mesta av den trafik som nu får stöd är väl motiverad och bör fortsätta om de berörda kommunerna ska ha tillgång till flyg- och tågtrafik. I rapporten konstateras också att merparten av den trafik som i dag får stöd skulle upphöra utan statens insatser.

Rikstrafiken räknar dessutom med att det kommer att krävas mer stödpengar när all järnvägstrafik konkurrensutsätts.

Rikstrafiken kommer även att behöva mer pengar för att stötta långväga arbetspendling samt för att stötta tågtrafiken när Botniabanan öppnas för trafik.

Rikstrafiken bedömer i sin rapport till regeringen att anslaget behöver ökas med 200-250 miljoner kronor om året för att även den nya planerade tågtrafiken ska kunna rulla med Rikstrafikens hjälp.

Skrivet av: