Tåg till övre Norrland försvinner

Nattågen till övre Norrland försvinner liksom nästan all olönsam tågtrafik.


Nattågen till övre Norrland försvinner och så gott som all olönsam tågtrafik som statliga Rikstrafiken stöttar läggs ned.

Det är ett mardrömsscenario som Rikstrafiken presenterar i en ny rapport till regeringen.

– Vi har fått regeringens uppdrag att belysa vilka konsekvenser olika anslagsnivåer får för verksamheten. En kraftig nedskärning av budgeten kommer att få stora konsekvenser även för trafik som är högt prioriterad, säger Bo Andersson, utredare på Rikstrafiken.

Rikstrafiken konstaterar att det mesta av den trafik som nu får stöd är väl motiverad och bör fortsätta om de berörda kommunerna ska ha tillgång till flyg- och tågtrafik. I rapporten konstateras också att merparten av den trafik som i dag får stöd skulle upphöra utan statens insatser.

Rikstrafiken räknar dessutom med att det kommer att krävas mer stödpengar när all järnvägstrafik konkurrensutsätts.

Rikstrafiken kommer även att behöva mer pengar för att stötta långväga arbetspendling samt för att stötta tågtrafiken när Botniabanan öppnas för trafik.

Rikstrafiken bedömer i sin rapport till regeringen att anslaget behöver ökas med 200-250 miljoner kronor om året för att även den nya planerade tågtrafiken ska kunna rulla med Rikstrafikens hjälp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två unga män döda i våldsam krasch

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.