Fredrick Federley uppmanas rösta nej av Stockholmscentern - gör han det eller går han på partilinjen?
1 av 3
Fredrick Federley uppmanas rösta nej av Stockholmscentern - gör han det eller går han på partilinjen? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Anna Troberg har en "datalagringsvecka" på sin blogg och går igenom de vanligaste frågorna om direktivet.
2 av 3
Anna Troberg har en "datalagringsvecka" på sin blogg och går igenom de vanligaste frågorna om direktivet. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
EU belägger Sverige och andra länder med böter för varje månad som man inte implementerar direktivet.
3 av 3
EU belägger Sverige och andra länder med böter för varje månad som man inte implementerar direktivet. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Piratledarens egen granskning av datalagringsdirektivet

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, har denna vecka ett tema på sin blogg: Datalagringsdirektivet. Nyheter24 sammanfattar hennes blogggranskning hittills.


Fredagens inlägg - så kan du protestera

Missa inte den femte och sista delen i Anna Trobergs genomgång av datalagringsdirektivet. På fredagen kommer hon bland annat att skriva om de demonstrationer som arrangeras i helgen och annat som de som vill protestera mot implementeringen av direktivet kan göra.

Här hittar du Trobergs blogg på Nyheter24.

SVERIGE. Under veckan har piratpartiledaren Anna Troberg på sin blogg på Nyheter24 försökt svara på de vanligaste frågorna kring datalagringsdirektivet, som riksdagen kommer att rösta igenom om en knapp vecka. Nyheter24 snabbsammanfattar temaveckan:

Vad är datalagringsdirektivet?

För alla som har en mobiltelefon innebär det att all information om vad man befinner sig, vem man smsar och ringer sparas i sex månader. Grundtanken var att allvarlig brottsmisstanke skulle krävas men regeringen vill att informationen ska kunna hämtas ut även vid bötesbrott.

Vilka konsekvenser får datalagringsdirektivet?

I snitt har det i länder där direktivet redan införts hämtats ut information 140 000 gånger. I Frankrike är det en halv miljon, i Polen en miljon. Det visar att det inte bara är vid allvarliga brott som information hämtas ut. "Agerar staten alltid i ditt intresse? Om de gjorde det, skulle de då behandla dig som en potentiell brottsling? Gör polisen aldrig några övertramp? Självklart gör de det", skriver Troberg.

Måste Sverige implementera datalagringsdirektivet?

Tanken är att EU:s direktiv ska införas av alla medlemsländer men det finns flera exempel på där direktiv inte införts av alla. Enligt Troberg bryter direktivet dessutom mot Europakonventionens artikel 8. EU-kommissionens utvärdering visades att datalagringsdirektivet innehåller flera brister.

Får vi inte böta om vi inte inför datalagringsdirektivet?

Om Sverige vägrar införa direktivet väntar böter från EU, men det är dyrare att implementera datalagringen. IT & Telekomföretagen uppskattar priset för införandet till mellan 760 miljoner och en miljard kronor. EU:s böter till de som inte inför datalagringen är 2,5 miljoner i månaden, även om kommissionen vill öka det till 11 miljoner kronor.

Centern väntas gå emot partistämman och rösta ja

I riksdagen väntar beslut om datalagringsdirektivet på onsdag i nästa vecka. Det parti som ifrågasatts mest är Centerpartiet där det också funnits stor intern diskussion om man ska rösta ja eller inte. På partiets egna stämma beslutades det att man ska vara mot en implementering. Men i utskottet röstade ledamoten Johan Linander (C) ändå för. Nu hoppas gruppledaren Anders W Jonsson (C)  att samtliga riksdagsledamöter ska följa utskottet när de röstar i kammaren.

– Jag utgår ifrån att man följer de beslut som har fattats men det är ju ytterst upp till varje riksdagsledamot, men partiets position är klar i den här frågan, säger han till Sveriges Radio.

Dagen innan, på tisdag, hålls ett möte i partiets riksdagsgrupp för att bestämma hur de ska rösta i kammaren. Stockholmscentern har uppmanat sina ledamöter Fredrick Federley (C) och Abir Al-Sahlani (C) att rösta nej.

/
/
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!