Misstanke om svensk snussmuggling

Försäljningen av snus kan begränsas på färjor.


En grupp rederier och Tullverket i Sverige samarbetar för att begränsa försäljningen av snus på färjorna mellan Åland och Sverige.

Syftet är att förhindra att vissa resenärer bara åker över till Åland för att köpa stora mängder snus.

Snusinköpen ombord på i synnerhet Eckerölinjen men också på Viking Lines Rosella är så stora att både tullen och rederierna anser att det är uppenbart att det inte bara handlar om köp för eget bruk. Men hittills har man på den svenska sidan inte haft resurser eller möjlighet att kolla upp vart inköpen går och få bevis för att det handlar om regelrätt smuggling.

– Vi har under en längre period haft mycket kontakt med gränsskyddet inom Tullverket och fört en direkt dialog angående snuset, säger Tomas Karlsson, operativ chef på Eckerölinjen till tidningen Nya Åland.

I dag säljer man endast fem stockar snus per person och resa trots att resenärerna enligt lag får föra in ungefär tre gånger så mycket till Sverige.

– För att få köpa snus måste man också ha en biljett som har stämplats för den aktuella resan, säger Karlsson och tillägger att varje snusinköp kryssas på biljetten och att man endast säljer för en biljett åt gången.

Det som såväl rederiet som Tullverket har sett som ett problem är att vissa resenärer har utnyttjat sjöresan uteslutande för att köpa ut stora mängder snus.

Enligt de nya tullbestämmelserna får man föra i land snus till ett maximalt värde på 4 300 kronor i Sverige, under förutsättning att det är för eget bruk.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.