Skolhot i Lund förklaras som skämt

Efter varje ny massaker kommer hoten som brev på posten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Massakerhotet mot en skola i Lund var bara ett skämt, enligt den pojke som erkänt att han lagt ut det på internet.

Efter varje ny massaker kommer hoten som brev på posten. De är svårbedömda, men måste tas på stort allvar, enligt polisen.

– Vi är helt beroende av att allmänheten är observant på det här och hör av sig till oss när hot upptäcks, säger Anders Ahlqvist vid internetspaningsgruppen hos Rikspolisstyrelsen (RPS).

Kvällen efter skolskjutningen i Tyskland tipsades polisen i Lund om ett hot som lagts ut på internetsajten 4chan.org. En pojke poserade med ett vapenliknande föremål på ett foto. I texten, som refererade till det tyska skottdramat, stod det att gymnasieskolan Spyken i Lund aldrig mer kommer att vara densamma.

Vid en husrannsakan hemma hos den 17-årige pojken på fotot hittades en soft airgun. I polisförhör sade pojken, som är elev på skolan, att han inte vetat om att fotot använts i hotsammanhang. Senare under torsdagen anmälde sig en annan pojke självmant till polis. Han släpptes efter förhör.

Det är tveksamt om han kan anses ha haft uppsåt att hota, uppger kammaråklagare Maja Källén.

– Överst på den sida där han skrivit det här stod det något i stil med att "allt på denna sida är ett skämt och den som tror på det är en idiot", säger hon.

– För varje ny skolmassaker ökar antalet hot om våldsdåd mot skolor, både internationellt och i Sverige, berättar Anders Ahlqvist.

Sedan massakern i Finland i september förra året har han hört talas om cirka 15 svenska fall, där polisen ingripit efter internethot mot skolor. Hittills har polisen inte sett några konkreta förberedelser för att sådana hot skulle bli verklighet.

–När vi kommit fram till dem har vi kunnat konstatera att det har handlat om ungdomligt oförstånd, vilja att sticka ut på nätet eller att bli sedd, åtminstone i de fall jag känner till, säger han.

Polisen hoppas alltså på allmänhetens vaksamhet. Men det gäller att ge polisen detaljerad information, påpekar han.

Det är ingen idé att ringa polisen och säga att man sett en film på Youtube. Man måste vara noga med att ta reda på exakt var man såg det, sökvägar och så vidare.

Skrivet av:

stats