William Petzäll ljög om knarkåtalet

- 30/03/2012, 08:54 -
Petzäll har haft missbruksproblem och hoppat av Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen.
1 av 4

Petzäll har haft missbruksproblem och hoppat av Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen.

Henrik Montgomery / SCANPIX

Flera i Jimmie Åkessons SD har riktat hårda ord mot Petzäll.
2 av 4

Flera i Jimmie Åkessons SD har riktat hårda ord mot Petzäll.

William Petzäll har ändrat sin version efter Nyheter24:s avslöjande.
3 av 4

William Petzäll har ändrat sin version efter Nyheter24:s avslöjande.

Victor Lundberg / SCANPIX

Efter att åklagaren lämnade in åtalet uppgav Petzäll att han fortfarande är drogfri.
4 av 4

Efter att åklagaren lämnade in åtalet uppgav Petzäll att han fortfarande är drogfri.

Claudio Bresciani / SCANPIX

NYHETER24 AVSLÖJAR. Intygen från beroendekliniken och förhören i polisens förundersökning avslöjar att William Petzälls första version av narkotikabrottet är falsk. Intygen som skulle fria honom skrevs ut först efter gripandet. William Petzäll ändrar nu sin tidigare version efter Nyheter24:s avslöjande.

VARBERG. När riksdagsmannen William Petzäll, tidigare sverigedemokrat men nu politisk vilde, greps och åtalades för ringa narkotikabrott hävdade han att de droger som urinprovet visade positivt för var preparat han fått på helt laglig väg - via beroendeklinik Tilma i Varberg.

För Nyheter24 uppgav han då att han hade ett intyg från kliniken som styrker att han får ta de läkemedel som fanns i kroppen vid gripandet. Ett intyg som han även lämnat in till polisen i efterhand.

Han hävdade också att han gärna tog anklagelserna till tingsrätten - bara för att folk skulle förstå hur "absurt allt är". Men i polisens förundersökningsprotokoll - som Nyheter24 har tagit del av - träder en annan bild fram.

En bild som på flera ställen visar att William Petzäll ljög om narkotikaåtalet.

Behandlingen påbörjades först efter gripandet

Det handlar bland annat om intyget som ska styrka Petzälls berättelse, enbart visar när han började sin behandling på kliniken.

– Den iakttagelsen är helt korrekt. Men jag vill inte ha några synpunkter på det. Men det är klart att intyget inte känns som helt relevant eller vattentätt, säger förundersökningsledaren Klas Olsson till Nyheter24.

Men vi tar det från början. Enligt Klas Olsson skickades en begäran om "registerutdrag ur läkemedelsförteckning" den 10 januari till William Petzäll - fyra dagar efter han greps - extremt påverkad - av polisen i Varberg.

En påminnelse om att recepten skall in till polisen skickades sedan 17 dagar senare den 27 januari då Petzäll inte lämnat in något intyg. Den 17 februari skickas sedan en underrättelse om förundersökning till Petzäll, innan Klas Olsson den 24 februari både ringer och SMS:ar riksdagsledamoten som då uppger att han har fått tramadol på recept av en engelsk läkare.

Förundersökningsledaren ber honom då att komma in med det engelska receptet han påstår sig ha, men även de svenska utdragen från beroendekliniken.

I samtalet uppger Petzäll för Klas Olsson att han fått hem det svenska receptet och att han tror att han har dokumentation om det engelska. Samtidigt lovar han att komma in till polisstationen den 24 februari på kvällen. Men Petzäll dyker inte upp förrän fem dagar senare den 29 februari.

Med sig har han en medicinflaska och ett intyg. Enligt förundersökningen är det en brun flaska med 250 milliliter Cocillana-Etyfine (hostmedicin). På flaskan har en vanlig receptetikett varit påklistrad där det framgår vem som medicinen varit utskriven till. Men lappen är bortriven och styrker inte att den tillhör honom.

Enligt förundersökningsledaren har William Petzäll därmed inte styrkt att han har fått den narkotikaklassade läkemedelna från beroendekliniken.

– Flaskan är hostmedicin med Cocillana-Etyfin i och det har han i blodet. Men om det tillhör honom vet vi inte. Det andra har han inga recept för.

Nu kommer intyget från beroendekliniken Tilma tillbaka. Det är stämplat av läkare till den 28 februari. I det står det att William Petzäll behandlas för läkemedelsberoende - precis som han tidigare har uppgivit för Nyheter24. Men enligt dokumentet behandlas han sedan den 7 februari 2012. Alltså först en månad efter att han gripits den 6 januari.

Det strider därmed mot hans egna uppgifter då han omöjligt kan ha fått de droger han hade i kroppen vid gripandet från beroendekliniken.

– Jag har gått till en beroendeklinik som heter Tilma i Varberg. Jag har gått dit tre gånger i veckan och fått de här läkemedlen utskrivna där, sa han till Nyheter24 då.

En uppgift han sedan upprepar i sin blogg där han skriver att han fått läkemedlen "tilldelat" på beroendekliniken.

I förhör med polisen förnekar William Petzäll brott. Han erkänner dock omständigheterna att han kan ha preparat i kroppen som eventuellt kan vara narkotikaklassade.

Han uppger att han förmodligen är positiv på opiater. Detta förklara han med att han har fått det utskrivet av en läkare i Borås mellan juli och september 2011. Han säger sig också ha fått Stesolid utskrivet i Trelleborg och erkänner att han blivit väldigt bra på att manipulera läkarna.

Men enligt förundersökningsledaren Klas Olsson har han inte heller visat upp några av dessa recept för polisen.

Nyheter24 har nu gjort en ny intervju med riksdagsledamoten William Petzäll. Intervjun görs via Facebook då hans mobil har blivit stulen. Enligt Petzäll var det läkaren på Tilma som uppmuntrade honom att fortsätta ta de narkotikaklassade läkemedel tills behandlingen kommit igång.

– Det kan bli så när man slutar med benzo utan nedtrappning med värsta fall döden som utgång. Därav uppmuntrade läkaren mig att fortsätta tills vi på började behandlingen, säger han och fortsätter:

– Jag tycker alltså det var helt moraliskt befogat att inte ta de riskerna. Kötiden på kliniken var lång eftersom det bara finns den typen av verksamhet i Varberg. Jag anser således att jag inte handlat fel.

"Jag vet att mycket kan missuppfattas"

Enligt förundersökningsprotokollet har Petzäll dock inte visat upp ett enda recept som styrker att läkemedlena är utskrivna av läkare. För Nyheter24 uppger han trots det att han fått vissa läkemedel utskrivna av privatläkare i Stockholm på en så kallad gulreceptlapp som således inte finns med i apoteksregistret.

Är det inte mer trovärdig som politiker om du är ödmjuk med det här? Och hade berättat det du säger nu direkt?

- Absolut och det kommer jag göra. Bara varit så mycket med allt det här och att börja gå in i detalj vet jag av egen erfarenhet att mycket kan missuppfattas.

Men tolkar jag förundersökningen rätt och det du säger nu rätt så erkänner du att du tagit drogerna olagligt. Hade det inte varit bättre att säga det från början till oss och andra medier?

– Det finns en substans som jag tagit av misstag.

Är du drogfri i dag?

– Äter enbart Etizolam, som i alla fall i dagsläget är lagligt men det är bara till och från, främst för sömnen. Inget jag tar vid riksdagen. Så ja, jag är drogfri.

När Nyheter24 påpekar för Petzäll att många kommer att tvivla också på den historia han ger oss nu säger han att han har flera vittnen som kan intyga att det är sant.

Klart är att riksdagsmannen William Petzäll, vars enda politiska fråga är missbrukspolitiken, gett mycket olika svar och besked till polisen och medierna. Uppgifterna har varierat från en gång till en annan.

Nu riskerar han en fällande dom för narkotikabrott. Men med all sannolikhet kan William Petzäll trots allt sitta kvar i riksdagen - om han inte får ett överraskande långt straff.

Det enda som står riktigt klart är att många frågor fortfarande inte fått något klart svar.