Söndag 19 Sep
Stockholm

Riksdagen handfallen inför Petzälls problem

Sverigedemokraternas erbjudande om att hjälpa till med rehabiliteringsinsatser står kvar. Om William Petzäll lämnar tillbaka sin riksdagsstol.
1 av 6
Sverigedemokraternas erbjudande om att hjälpa till med rehabiliteringsinsatser står kvar. Om William Petzäll lämnar tillbaka sin riksdagsstol. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Tidigar har det varit flera hårda ord mellan Jimmie Åkessons SD och Petzäll.
2 av 6
Tidigar har det varit flera hårda ord mellan Jimmie Åkessons SD och Petzäll. Foto:
William Petzäll har samma rätt till sjukvårdsförmåner som anställda vilket innebär till exempel att företagshälsovården står till hans förfogande. Det finns också möjligheter att besluta om rehabiliteringsinsatser om det finns särskilda skäl.
3 av 6
William Petzäll har samma rätt till sjukvårdsförmåner som anställda vilket innebär till exempel att företagshälsovården står till hans förfogande. Det finns också möjligheter att besluta om rehabiliteringsinsatser om det finns särskilda skäl. Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Efter att åklagaren lämnade in åtalet uppgav dock Petzäll att han fortfarande är drogfri.
4 av 6
Efter att åklagaren lämnade in åtalet uppgav dock Petzäll att han fortfarande är drogfri. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tidigare riksdagsledamoten Alice Åström (V) har själv pratat öppet om sitt tidigare missbruk. Hon hävdar att William Petzäll troligtvis fortfarande är inne i sitt missbruk.
5 av 6
Tidigare riksdagsledamoten Alice Åström (V) har själv pratat öppet om sitt tidigare missbruk. Hon hävdar att William Petzäll troligtvis fortfarande är inne i sitt missbruk. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Enligt Per Westerberg kan William Petzäll fortsätta med sitt missbruk fram tills nästa val då väljarna kan avsätta honom.
6 av 6
Enligt Per Westerberg kan William Petzäll fortsätta med sitt missbruk fram tills nästa val då väljarna kan avsätta honom. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Efter Nyheter24:s avslöjande om att William Petzäll ljög om knarkåtalet står det klart också i praktiken att ingen tar ansvar för återfall i missbruk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

STOCKHOLM. Som politisk vilde har du inget parti som backar upp dig när det går snett. Efter att William Petzäll hoppade av Sverigedemokraterna blev han mer ensam än någonsin i riksdagen. Han flyttades direkt till ett annat kontor långt ifrån alla andra till en plats där han nu sitter helt själv.

Något som betyder att knarkbrottsåtalade William Petzäll i princip kan fortsätta missbruka ostört - om han väljer att göra det - så länge han kan stå upp i riksdagen. Detta eftersom det enbart är en domstol eller väljarna i ett riksdagsval som kan avsätta honom. Och på riksdagens kammarkansli finns ingen särskilt beredskap för partilösa ledamöter. 

– Riksdagen är ingen social inrättning, säger Per Persson, vid riksdagens kammarkansli, till Nyheter24.

Riksdagen stoppar inte Petzälls missbruk

Enligt riksdagens talman Per Westerberg (M) får de oftast höra talas om enskilda ledamöters problem via partigrupperna. Men någon sådan har politiska vildar som William Petzäll inte plats i. Talmannen vill inte uttala sig om enskilda ärenden men hävdar att det generellt görs insatser precis som på vilken arbetsplats som helst då det inte är ovanligt med djupa depressioner eller livskriser. Men man stoppas aldrig.

– Man är vald och det är svenska folket som är väljare. Det är dem eller domstol som kan avsätta en politiker, säger Per Westerberg till Nyheter24.

Men det är två år till nästa val. Kan han i princip missbruka hur mycket han vill tills dess utan att det händer något?

– Visst kan han göra det.

 

"Domstolen tar inte upp det här"

Politiske vilden William Petzäll kommer med största sannolikhet inte att bli av med sin riksdagsplats trots att han står åtalad för narkotikabrott. Det hävdar Per Persson som menar att eftersom brottet är ringa kan domstolen inte bestämma att han är olämplig som riksdagsman.

Praxis är nämligen att det ska vara ett allvarligt brott som kan ge fängelse i mer än två år.

– Jag kan säga ganska säkert att domstolen inte kommer ta upp det här, säger Per Persson vid riksdagens kammarkansli till Nyheter24.

Troligt att Petzäll fortsätter missbruka

Enligt den tidigare riksdagsledamoten Alice Åström (V) - som själv pratat öppet om sitt tidigare missbruk - är det inget som tyder på att William Petzäll kommer att bryta trenden självmant med tanke på att han ljög om knarkåtalet.

– Med de lögnerna är det uppenbart att han inte har nått den gränsen där man når botten med sitt missbruk. Det mest troliga är att han fortfarande är inne i det, säger Alice Åström till Nyheter24.

Som riksdagsledamot har man samma rätt till sjukvårdsförmåner som anställda vilket innebär till exempel att företagshälsovården står till deras förfogande. Det finns också möjligheter att besluta om rehabiliteringsinsatser om det finns särskilda skäl.

SD erbjuder hjälp - med ett villkor

Hans före detta parti - Sverigedemokraterna - har fortfarande samma inställning som tidigare. Men även om det har varit hårda ord från båda sidor öppnar SD upp dörren för att erbjuda honom vård. Men med ett villkor. Att han lämnar tillbaka riksdagsplatsen.

– Han borde avsäga sig sin plats eftersom han inte längre företräder de väljare som valde honom, säger Martin Kinnunen, presschef för SD, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man måste dock skilja på sakfrågan och William som person. Även om partiet anser att William agerar horribelt gentemot så väl medlemmar som väljare önskar vi honom all lycka i arbetet med att tackla sina personliga problem. Sverigedemokraterna har tidigare hjälpt till med rehabiliteringsinsatser samt erbjudit William ytterligare hjälp. Det erbjudandet gäller fortfarande.

William Petzäll har tidigare sagt till Nyheter24 att han är helt drogfri. Något han fortfarande hävdar.

– Jag äter enbart Etizolam, som i alla fall i dagsläget är lagligt men det är bara till och från, främst för sömnen. Inget jag tar vid riksdagen. Så ja, jag är drogfri, sa han till Nyheter24 på torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela