Kirurgen opererade berusad

- 15/03/2009, 11:50 -

Anders Hallberg dog på grund av läkarens oaktsamhet.

Anders Hallberg, 56, fördes till Lunds universitetssjukhus med yrsel och bröstsmärtor. En 53-årig hjärtkirurg beslutade sig för att operera mannen. Hans kroppspulsåder stänges av, något man kan göra under maximalt 30 minuter. Men hjärtkirurgen opererade Anders i omvänd ordning, konstaterar socialstyrelsen i sin granskning av fallet.

Först efter två timmar slogs blodcirkulationen på igen. Det gav Anders svåra hjärnskador och han avled några veckor senare.

Kolleger misstänkte att hjärtkirurgen varit berusad och påpekade att han betett sig konstigt en längre tid.

– Det var synd att misstankarna inte nådde fram till mig, men det är svårt att komma med en så allvarlig anklagelse. Han hade haft goda chanser att klara sig om operationen hade utförts korrekt, säger Carsten Lührs, verksamhetschef på Lunds universitetssjukhus, till "Kalla fakta".

Hjärtkirurgen hade svåra alkoholproblem. Den 18 oktober 2004 åkte han fast för rattfylla. Klockan var halv åtta på morgonen och hjärtkirurgen var på väg till jobbet för att urföra en operation. Blodprovet som togs vid samma tid som han skulle stått vid operationsbordet, visade en promillehalt på 0.93. Han hade dessutom det narkotikaklassade ämnet kodein i kroppen.

Socialstyrelsen kände till hjärtkirurgens rattfylla, men av intigritetsskäl larmade man inte arbetsgivaren.

Efter Anders Hallbergs död inleddes en brottsutredning mot kirurgen, vilket är mycket ovanligt i Sverige. Både en läkarkollega och Anders anhöriga hade polisanmält och misstanken rubricerades vållande till annans död. I somras, tre år efter Anders Hallbergs död, fälldes kirurgen i hovrätten. I domen skrev man att kirurgen av grov oaktsamhet utsatte Anders Hallberg för svår kroppsskada. Kirurgen dömdes för framkallande av fara för annan till dagsböter, skriver tv4.se.

Skrivet av: