Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Genomförde operation via sms

Nyheter | 03/12/2008 10:29

Kirurgen lyckades med en genomfattande operation via sms-instruktioner.

En läkarfrivillig i krigsdrabbade Kongo fick in en allvarligt skadad pojke med en avsliten arm. Pojken tros ha skadats vid en olycka eller i strider mellan rebelliska trupper.

Kirurgen, David Nott, var mitt uppe i ett 24-timmarspass när pojken kom in. Han behövde opereras omedelbart, annars skulle han bara ha några dagar att leva. Men det var en omfattande amputation som krävdes. För att pojken skulle kunna överleva behövdes nyckelbenet och skulderbladet opereras bort.

Nott hade aldrig genomfört ingreppet, men han visste att han var tvungen att göra något. Då kom han på att han kände en kollega som hade lyckats med en sådan operation.

Kirurgen sms:ade sin vän och fick snabbt instruktioner till svar.

– Jag var tvungen att överväga beslutet, om det var rätt eller inte att lämna en pojke med bara en arm mitt i det här kriget. Men till slut hade han dött så jag tog ett djupt andetag och följde instruktionerna noggrant, sade Nott.

Lyckligtvis hade vännerna opererat tillsammans många gånger och Nott visste exakt vad kollegan menade med sina instruktioner. En sådan omfattande amputationoperation kräver i vanliga fall mycket precis planering och modern utrustning.

Trots att han hade alla oddsen emot sig lyckades operationen. Pojken är nu fullt återhämtad, skriver The Independent.

Skrivet av: