Polisen kallade aktivister för "apajävel och blattejävel".
1 av 3
Polisen kallade aktivister för "apajävel och blattejävel". - Foto: Simeon Ogén / Scanpix
De två poliser som trakasserade demonstranter i Rosengård med glåpord som "apajävel" och blattajävlar" fick fem dagars löneavdrag.
2 av 3
De två poliser som trakasserade demonstranter i Rosengård med glåpord som "apajävel" och blattajävlar" fick fem dagars löneavdrag. - Foto: SCANPIX
Sammanlagt fick tre poliser någon form av disciplinpåföljd...
3 av 3
Sammanlagt fick tre poliser någon form av disciplinpåföljd... - Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Polisen: "Apajävel handlade inte om rasism"

För första gången på drygt tre år kommenterar polisen förolämpningarna "apajävel" och "blattejävel".


Apajävel på magen

Efter upploppen valde artisterna Looptroop Rockers och Timbuktu att göra t-shirts av det rasistiska poliscitatet.

– Timbuk ringde mig häromdagen och hade en idé för en t-shirt, skrev Looptroop-medlemmen Supreme på bandets hemsida, och fortsatte:

– Så jag gjorde en illustration baserad på hans idé, och sen bad vi en klädbutik i Malmö att trycka den åt oss.

MALMÖ. Det var under kravallerna i Rosengård 2008 som poliserna i insatsstyrkan beskrev aktivisterna som "apajävel och blattejävel".

– Nu har ni kommit till fel kommun, blattejävlar, var en av kommentarerna.

Allt hamnade på film och filmen visades därefter på teve samtidigt som den spreds på nätet. Nu väljer polisen för första gången att prata om kommentarerna.

Enligt polisbefälet Paul Juhlin, som var på plats i Rosengård decemberkvällen 2008, handlade det varken om rasism eller värderingar - utan om stress.

– Det uttrycktes grova saker, helt klart. Men det handlar inte om att förakta folk, det handlar inte om rasism, inte om värdegrund, det var en fruktansvärd stress, säger han i SVT:s nya serie Malmöpolisen som börjar sändas på tisdag.

"Klättrade upp på bussen"

Juhlin förklarar att uttalandet "apajävlar" kom till efter att personer börjat klättra upp "som apor på polisbussen". Enligt Juhlin kunde polisen inte veta vad för typ av bakgrund aktivisterna hade, han menar att de både kunnat vara "AFA i Höllviken som invandrarkillar från Herrgården".

Decemberkvällen i Rosengård beskrivs som en av de mest pressade någonsin för Malmöpolisen. Men enligt Juhlin är det, oavsett läge, inte okej för polisen att säga vad som helst.

– De som sade de sakerna har fått sina repressalier och straff. Man får inte säga saker som att man ska slå någon steril bara för att man är rädd, och jag tror inte man menat det heller. Men det måste ändå sättas in i sitt sammanhang, det var ett otroligt jäktat tillstånd, säger han, enligt Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!