Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har länge fått dra det tunga lasset då de försökt öka kunskaperna om hedersrelaterat våld.
1 av 7
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime har länge fått dra det tunga lasset då de försökt öka kunskaperna om hedersrelaterat våld. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Marias 16-årige bror och 39-åriga mamma har begärts häktade för de misstänkta hedersmordet.
2 av 7
Marias 16-årige bror och 39-åriga mamma har begärts häktade för de misstänkta hedersmordet. - Foto: Privat
19-åriga Maria levde under både hot och förföljelse. Den 23 april hittades hon död på Kapellgatan i Landskrona.
3 av 7
19-åriga Maria levde under både hot och förföljelse. Den 23 april hittades hon död på Kapellgatan i Landskrona. - Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Fredrik Reinfeldt har lovat att satsa 120 miljoner kronor till insatser som motverkar hedersrelaterat våld och förtryck fram till 2014.
4 av 7
Fredrik Reinfeldt har lovat att satsa 120 miljoner kronor till insatser som motverkar hedersrelaterat våld och förtryck fram till 2014. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Nya landshövdingen Chris Heister menar att tanken med Origo är att de ska ligga "steget före".
5 av 7
Nya landshövdingen Chris Heister menar att tanken med Origo är att de ska ligga "steget före". - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Dilek Baladiz vill fånga upp problemen med hedersrelaterat våld innan konflikterna urartar.
6 av 7
Dilek Baladiz vill fånga upp problemen med hedersrelaterat våld innan konflikterna urartar. - Foto: Privat
Carina Ohlsson, ordförande SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, hoppas dock på mer långsiktiga satsningar.
7 av 7
Carina Ohlsson, ordförande SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, hoppas dock på mer långsiktiga satsningar. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Räcker miljonsatsningen i kampen mot hedersmorden?

En 16-åring kille misstänks för ett brutalt knivmord på sin äldre syster. Även mamman till de båda barnen misstänks för inblandning i mordet, som beskrivs som ett hedersmord. En miljonsatsning sjösätts nu för att bekämpa hedersvåldet.


"Killarna glöms bort"

Dilek Baladiz har skrivit boken "I hederns skugga" där unga män som är uppvuxna med hedersnormer kommer till tals. Här är några exempel på förtrycket:
 
– Killar som är kära i flickvänner i som inte accepteras av familjen, till exempel på grund av annan nationalitet eller religion. 
 
– Killar som redan är trolovade och vet vilka de ska gifta sig med, där familjen redan valt en partner.
 
– Äldsta sönerna som får höra att de ska gifta sig först och har krav på sig att vara som en extra pappa i familjen. 
 
– Bröder som inte får träffa sina systrar.

Här kan du läsa om gemensamma nämnare och skillnader för killar och tjejer som är uppvuxna med hedersnormer:

STOCKHOLM. På nästan varje skola som hedersvåldsexperten Dilek Baladiz har föreläst på är det tjejer som kommer fram och vill prata om förtrycket de själva utsätts för.

Men det är också lika många kontrollerade bröder som är där och ifrågasätter.

Debatten kring hedersrelaterat våld har återigen blossat upp efter knivmordet19-åriga Maria i Landskrona - där hennes 16-årige bror och 39-åriga mamma är huvudmisstänkta gärningsmän.

Men nu ska de unga få hjälp. I alla fall i Stockholm. I en ny sexmiljonerssatsning startas Origo - centrum mot hedersvåld upp.

– Vi vill fånga upp det här problemet tidigare innan konflikterna urartar. Jag har personer som kontaktar mig hela tiden och tidigare har jag fått hänvisa de till andra. Nu har jag möjlighet att ta dem direkt till resurscentret, säger Dilek Baladiz, verksamhetschef för Origo på Stockholms Stad, till Nyheter24.

Origo - steget före

SvD Brännpunkt skriver Operation Kvinnofrid, som startar upp centret, att "det är inte värdigt ett civiliserat land att unga som lever under hedersförtryck inte får hjälp."

– Tanken är att vi ska vara ett steg före så att det som hände i Landskrona inte händer här, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län och ordförande i Operation Kvinnofrids styrgrupp, till Nyheter24.

Men Origo får inte bara ros. På Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund tycker man att centret vid en första anblick liknar andra organisationer som redan gör samma sak.

– Det behövs långsiktiga satsningar och arbetet måste ske överallt och inte bara centrerat till Stockholm. Man behöver jobba med integration och följa upp vad som har hänt kring 19-åriga Maria för att se vad som har brustit. Då kan man hjälpa andra, säger Carina Ohlsson, SKR:s förbundsorförande till Nyheter24.

120 miljoner under tre år

När Origo nu startas upp är det en av de första satsningarna som görs efter Fredrik Reinfeldts jultal förra året, där han utlovade stora resurser i kampen mot våldet. I samband med jultalet lanserades "Nio initiativ mot våld i nära relationer" där 120 miljoner kronor skulle satsas på stöd till insatser som motverkar hedersrelaterat våld och förtryck, mellan 2011-2014.

Under jultalet beskrev Reinfeldt sitt besök på den ideella organisation Terrafem som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. Under besöket träffade han en ung 22-årig tjej som tvångsgiftes utanför Sverige av en man hon själv beskrev som psykiskt sjuk och som utsatte henne för omfattande våld. Med hjälp av Terrafem fick hon dock stöd i processen att skilja sig från mannen.

"Vi tycker att det är viktigt att vi välkomnar människor hit, att vi är ett öppet land. Men vi vill också berätta att här i Sverige får vi gifta oss med vem vi vill. Det gäller både män och kvinnor. Vi får också ha relationer före vi gifter oss. Vi får också välja att avbryta en relation om vi inte tycker den fungerar. Det är en del av hur vi lever i Sverige. Det är en del av hur vi ser på frihet." - sa Reinfeldt.

"Vi har så mycket fokus på tjejerna"

Men hedershåldsexperten Dilek Baladiz hoppas även på att fler inte bara ser våldet mot kvinnorna. Hon har i boken "I hederns skugga" skrivit om unga män som är uppvuxna med hedersnormer.

– Vi har så mycket fokus på tjejerna, vilket vi givetvis ska ha men det är fullt med killar där ute som också löper risk för hot och hedersrelaterat våld, särskilt från flickvännernas familjer om de kommer från samhällen med hedersnormer, säger Dilek Baladiz till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!