Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
46
reaktioner idag

Jimmie Åkesson: "Glädjande att Reinfeldt kommit till insikt"

I en debatt med Jimmie Åkesson 2010 tyckte Reinfeldt att begreppet var Sverigedemokraternas. Nu använder statsministern själv uttrycket "etniska svenskar" för att beskriva en grupp där arbetslösheten är låg.

1 av 9

Fredrick Federley (C) tycker att Reinfeldt "spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har."

2 av 9

Anna Kinberg Batra (M), gruppledare i riksdagen, menade i stället att tonläget var för högt.

3 av 9

Journalisten och debattören Lena Sundström frågade sig vilka som räknas in i gruppen.

4 av 9

Fredrik "Tokmoderaten" Andersson, bloggare på Nyheter24, tycker att statsministern uttryckte sig korkat.

5 av 9

Ardalan Shekarabi (S) kände sig utesluten ur Reinfeldts definition.

6 av 9

Reaktionerna på nätet har varit starka mot statsministern. Förra MP-språkröret Maria Wetterstrand gick hårt åt användningen av "etniska svenskar".

7 av 9

Timbro-vd:n Markus Uvell spekulerade i vad Aftonbladets ledarredaktion ska kalla statsministern.

8 av 9

Många rasar efter Reinfeldts uttalande men en person tycker att det är "glädjande" - Jimmie Åkesson.

9 av 9

I en riksdagsdebatt 2010 hade Reinfeldt problem med Åkessons sätt att definiera en grupp som "svenskar".

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om "etniska svenskar mitt i livet och deras låga arbetslöshet" hyllas nu av Sverigedemokraterna. Detta efter att hans uttalande i en intervju med TT väckt mycket starka reaktioner.

– Det är glädjande att statsministern kommit till insikt angående en av många negativa konsekvenser av hans ansvarslösa invandringspolitik, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Nyheter24.

I en debatt med Jimmie Åkesson 2010 tyckte Reinfeldt att begreppet var Sverigedemokraternas och inte hörde hemma i debatten.

"Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det", sa Reinfeldt då.

Samme man som då tyckte att det var svårt att definiera "svenskar" använder nu begreppet "etniska svenskar" för att beskriva en grupp där arbetslösheten är låg.

Utspelet får nu också kritik inifrån alliansen.

– Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har, säger Fredrick Federley (C) till Aftonbladet.

Men Jimmie Åkesson är, trots att han är välkomnar Reinfeldts uttalande, inte nöjd.

– Mindre roligt är att han tänker fortsätta att bedriva samma ansvarslösa massinvandringspolitik. Reinfeldt tycks vilja se massinvandringen som en belastande faktor som man inte kan göra något åt, säger Jimmie Åkesson till Nyheter24.

 

Här är debatten med Jimmie Åkesson 2010

Mer:

Ylva Johansson (S): "Reinfeldt legitimerar diskriminering"