Fredrick Federley (C) tycker att Reinfeldt "spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har."
1 av 3
Fredrick Federley (C) tycker att Reinfeldt "spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har." - Foto: Stella Pictures
Många rasar efter Reinfeldts uttalande men en person tycker att det är "glädjande" - Jimmie Åkesson.
2 av 3
Många rasar efter Reinfeldts uttalande men en person tycker att det är "glädjande" - Jimmie Åkesson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
I en riksdagsdebatt 2010 hade Reinfeldt problem med Åkessons sätt att definiera en grupp som "svenskar".
3 av 3
I en riksdagsdebatt 2010 hade Reinfeldt problem med Åkessons sätt att definiera en grupp som "svenskar". - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Jimmie Åkesson: "Glädjande att Reinfeldt kommit till insikt"

I en debatt med Jimmie Åkesson 2010 tyckte Reinfeldt att begreppet var Sverigedemokraternas. Nu använder statsministern själv uttrycket "etniska svenskar" för att beskriva en grupp där arbetslösheten är låg.


Vanligt i högerextrema kretsar

Begreppet "etniska svenskar" är mycket sällsynt bland svenska politiker och hör snarare hemma i öppet högerextrema kretsar.

Exempelvis visar en enkel google-sökning, förutom kommentarer om Reinfeldts uttalande, nästan uteslutande träffar från öppet främlingsfientliga sajter som Realisten, Fria Tider och Sweden Confidential samt ett antal bloggar med liknande inriktning. En styrelseledamot för nazistiska Svenskarnas parti har också tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för att inte representera just "etniska svenskar".

Tidigare har Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter uttalat sig om att Sverige har en låg arbetslöshet bland "etniskt födda svenskar". Läs mer om det här.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om "etniska svenskar mitt i livet och deras låga arbetslöshet" hyllas nu av Sverigedemokraterna. Detta efter att hans uttalande i en intervju med TT väckt mycket starka reaktioner.

– Det är glädjande att statsministern kommit till insikt angående en av många negativa konsekvenser av hans ansvarslösa invandringspolitik, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Nyheter24.

I en debatt med Jimmie Åkesson 2010 tyckte Reinfeldt att begreppet var Sverigedemokraternas och inte hörde hemma i debatten.

"Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det", sa Reinfeldt då.

Samme man som då tyckte att det var svårt att definiera "svenskar" använder nu begreppet "etniska svenskar" för att beskriva en grupp där arbetslösheten är låg.

Utspelet får nu också kritik inifrån alliansen.

– Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till Sverige än vad andra har, säger Fredrick Federley (C) till Aftonbladet.

Men Jimmie Åkesson är, trots att han är välkomnar Reinfeldts uttalande, inte nöjd.

– Mindre roligt är att han tänker fortsätta att bedriva samma ansvarslösa massinvandringspolitik. Reinfeldt tycks vilja se massinvandringen som en belastande faktor som man inte kan göra något åt, säger Jimmie Åkesson till Nyheter24.

 

Här är debatten med Jimmie Åkesson 2010

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/
/