Onsdag 17 Aug
Stockholm

Grisarna vaknade under kokning

Grisar skållades levande och medvetna på fyra svenska slakterier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Grisarna vaknade när de kokades

Grisar har skållats till döds levande på fyra svenska stora slakterier i fjol, visar dokument från Livsmedelsverket.

– Det här är mycket allvarligt, säger jordbruksministern.

Veterinären Christer Lindberg upptäckte två grisar som vaknade i skållkaret. Till Sveriges Radio Ekot säger Lindberg:

– Det är nog lätt att förstå att kokt levande är nog inte det man vill uppleva.

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen – och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.

– Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen.

Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats. Hugosson har inga ursäkter men säger sig vara övertygade om att det är effektiviseringar och högt tempo som ligger bakom olycksfallen.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Både händelserna i Luleå och i Kristianstad har lett till brottsutredningar, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. Det handlar om misstänkta brott mot djurskyddslagen.

I Kristianstadsfallet kräver åklagaren, Lars Magnusson, att slakteriet ska straffas med en företagsbot.

– Jag har skickat ut direktiv till polisen som innebär att jag vill att polisen ska höra Scan AB om deras inställning till en företagsbot för brott mot djurskyddslagen, säger åklagaren till radion.

Enligt Ekot säger åklagaren att Scan innan det inträffade sparat in på den tjänst som skulle kontrollera att grisarna vid de olika momenten var bedövade och sedan döda.

Bedövas, avblodas och skållas

Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan, säger till TT att sådana här händelser betraktas som allvarliga avvikelser.

– Det här är ingen nyhet som har kommit i dagarna. Det var vecka 10 förra året och vi anmälde händelsen till myndigheter och kartlägger vad som har inträffat. Därefter tar vi fram åtgärdsprogram.

Hon uppger att Scan införde både extrapersonal och kontroller. Scan har även ett tekniskt kontrollsystem som larmar om något misstag begås.

Grisarna bedövas och ska sedan avblodas. Därefter skållas de. Enligt Thorgren är det själva avblodningen som har missats.

En gång är en för mycket.

Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, säger till TT att det självklart är otroligt smärtsamt att bli skållad levande vid fullt medvetande.

– Det är därför man ger bedövning först så att den tappar känseln. Dessutom ska grisen inte bara vara bedövad utan även död, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.