Måndag 27 Sep
Stockholm

Nazister tar plats i ytterligare en svensk kommun

Elin Krantz, 27.
1 av 3
Elin Krantz, 27. Foto: Privat
Den före detta sverigedemokraten Anders Leander anser att SD blivit "för mesiga sedan inträdet i riksdagen".
2 av 3
Den före detta sverigedemokraten Anders Leander anser att SD blivit "för mesiga sedan inträdet i riksdagen". Foto: Svenskarnas Parti Montage
Sd-politikern Anders Leander har lagt ut bilder på den mördade kvinnans sargade kropp. Han varnades av SD men valde själv att lämna.
3 av 3
Sd-politikern Anders Leander har lagt ut bilder på den mördade kvinnans sargade kropp. Han varnades av SD men valde själv att lämna. Foto: Privat

"Vi håller på att rekrytera fler och fler överlag. Inte bara politiska vildar."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Efter det uppmärksammade mordet på 27-åriga Elin Krantz i Göteborg publicerade Anders Leander bilder på hennes sargade kropp på sin blogg. I ett inlägg beskrev han händelsen som "negervåldtäkten" och uppmanade folk att titta på bilderna.

Efter händelsen fick den dåvarande sverigedemokraten en varning av partiet vilket senare ledde till att han uteslöts eller valde att avgå själv. Efter en tid som politisk vilde har han nu valt att ansluta till Svenskarnas Parti.

MÖNSTERÅS. Den före detta sverigedemokraten Anders Leander, 54, har gått över till nynazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front. Därmed får partiet sin tredje kommunstol sedan valet 2010.

– Du får ta det här med partiet. Hej, säger Anders Leander och lägger på luren när Nyheter24 når honom på fredagen.

Enligt ett pressmeddelande är en av anledningarna till att Leander går med i Svenskarnas Parti att Sverigedemokraterna blivit "för mesiga sedan inträdet i riksdagen". Svenskarnas parti själva vänder sig emot beskrivningen av dem som ett nazistiskt parti trots att det i partiets politiska program återfinns resonemang som särskiljer just nazistiska partier från nationalistiska.

Publicerade bilder på mördade Elin Krantz kropp

Som Nyheter24 rapporterade om redan förra sommaren kontaktades Leander i samband med att han varnats av Sverigedemokraternas ledning då han publicerade bilder på den 27-åriga mördade Elin Krantz sargade kropp och kallade det för "negervåldtäkten".

Kort därefter valde han själv att lämna SD men satt kvar som politisk vilde i Mönsterås kommunfullmäktige. Under hösten och vintern fortsatte sedan Svenskarnas parti med en övertalningskampanj med hemliga möten och kontakter på facebook för att värva över Leander och därmed få ytterligare ett kommunmandat.

– Vi håller på att rekrytera fler och fler överlag. inte bara politiska vildar, säger Stefan Jacobsson, vice partiledare för Svenskarnas parti, till Nyheter24.

Fler och fler tröttnar på Sverigedemokraterna

Förutom i Mönsterås har partiet tagit plats i Nykvarns kommun då den före detta nationaldemokraten Daniel Spansk valde att ansluta efter en tid som politisk vilde.

– Vi har en tom stol i Grästorp också. Det är många sverigedemokrater på kommunal nivå som tröttnat på ledningen då de inte står för en nationalistisk politik längre. SD:s ledningen har en helt annan agenda i dag, säger Stefan Jacobsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela