Stockholm

600 dagar i riksdagen - Så styr de SD i dag

Här är personerna som styr Sverigedemokraterna.
1 av 5
Här är personerna som styr Sverigedemokraterna. Foto: Montage Sverigedemokraterna
1. Jimmie Åkesson. 2. Mattias Karlsson. 3. Richard Jomshof. 4. Björn Söder.
2 av 5
1. Jimmie Åkesson. 2. Mattias Karlsson. 3. Richard Jomshof. 4. Björn Söder. Foto: Montage Sverigedemokraterna
9. Carina Herrstedt. 10. Therese Borg. 11. Hanna Wigh. 12. Paula Bieler. 13. Louise Erixon. 14. Marie Edenhager.
3 av 5
9. Carina Herrstedt. 10. Therese Borg. 11. Hanna Wigh. 12. Paula Bieler. 13. Louise Erixon. 14. Marie Edenhager. Foto: Montage Sverigedemokraterna
15. Kent Ekeroth. 16 Erik Almqvist. 17. Sven-Olof Sällström.
4 av 5
15. Kent Ekeroth. 16 Erik Almqvist. 17. Sven-Olof Sällström. Foto: Montage Sverigedemokraterna
5. Mikael Jansson. 6. Patrik Ehn. 7. David Lång. 8. Gustav Kasselstrand.
5 av 5
5. Mikael Jansson. 6. Patrik Ehn. 7. David Lång. 8. Gustav Kasselstrand. Foto: Montage Sverigedemokraterna

SD - 600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 1. "De fyras gäng", "Bunkerfalangen" och "SD-kvinnor". Här är männen och kvinnorna som styr riksdagens mest utskällda parti.


Läs mer
600 dagar i riksdagen

Söndagen den 27 maj är det 600 dagar sedan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen med 5,7 procent av väljarstödet. Sedan dess har de varit med och fällt regeringen i ett par tunga frågor, varit i blåsväder för flera uttalanden och försvagats i kammaren sedan William Petzäll hoppat av och blivit politisk vilde.

I en serie artiklar under veckan beskriver vi partiets 600 första dagar men också vad som väntar i framtiden och vad som pågår i SD:s inre krets.

Därför fortsätter vi granska Sverigedemokraterna

"Inget annat riksdagsparti kämpar så hårt för att slippa stå till svars, slippa bli intervjuade om fadäser och konstiga uttalanden, slippa möta oväntade frågor från journalister.

Det är en strategi som inte kan få löna sig i form av att effekten blir att man går vidare utan svar, att man går vidare utan att få till en artikel. I stället måste vi fortsätta fråga, fortsätta beskriva och fortsätta bevaka. Det är vår uppgift och vi kommer att försöka ta den på allvar."

STOCKHOLM. På söndag har Sverigedemokraterna suttit i riksdagen i 600 dagar. Under sin tid i finrummet har Nyheter24 granskat partiet närmare än alla andra nyhetssajter och riksmedier.

Det har, förutom lokala företrädares otaliga klavertramp, rapporterats om bland annat interna falangstrider, missnöje bland gräsrötterna och om ett parti som anses vara det mest toppstyrda av alla riksdagspartier.

Kring partiledaren Jimmie Åkesson finns i dag tre nära vänner i partisekreteraren Björn Söder samt partistyrelsemedlemmarna Mattias Karlsson och Richard Jomshof. Tillsammans blidar vännerna, som träffades under universitetstiden i Lund det så kallade "de fyras gäng".

Sedan Jimmie Åkesson tog över partiledareposten 2005 har han tagit partiet till mycket stora framgångar, nått stabila opinonssiffror med god marginal ner till riksdagsspärren och därmed fått en status inom de egna leden som ingen annan svensk partiledare har. Det visades inte minst i Almedalen förra året när Sverigedemokraterna tryckte upp t-shirts med Jimmie Åkessons ansikte på fram- och baksidan.

Falangstriden inom Sverigedemokraterna

Men en som hellre bar kostym, skjorta och slips än en gul t-shirt med Jimmie Åkessons ansikte på var ungdomsförbundsordföranden Gustav Kasselstrand.

Kasselstrand tillhör den så kallade "Bunkerfalangen" med före detta partiledaren Mikael Jansson i spetsen. När Mikael Jansson förlorade mot Åkesson i kampen om partiledarposten 2005 var det med klara siffror.

Fram till för ett halvår sedan har det också varit relativt tyst från "bunkern". Men samtidigt som Sverigedemokratisk Ungdom under Kasselstrand ledning vuxit mer och mer har "de fyras gäng" straffat Kasslestrand och SDU ett antal gånger. Inte minst efter debattartikeln där SDU gick emot moderpartiet och krävde att Sverigedemokraterna ska erkänna Palestina.

Det är därför inte så konstigt att Kasselstrand nu fått en utmanare i Paula Bieler om ordförandeposten - att hon kommer från kretsen knuten till "de fyras gäng" är inte heller så förvånande.

Bieler arbetar nämligen åt Mattias Karlsson som politisk sekreterare men är även ledamot i SD-Kvinnors styrelse. I samband med att hon officiellt gick ut och utmanade Kasselstrand skrev hon på sin blogg:

"Det är direkt olämpligt att man i dag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra direkt i media."

Paula Bielers kanditatur - "helt logisk"

Det som officiellt såg ut att vara en kamp om ordförandeposten i SDU är alltså något helt annat. Nyheter24:s krönikör Alex Bengtsson beskriver hur Kasselstrand gjort sitt bästa för att stötta Mikael Jansson i falangstriden med Jimmie Åkesson.

"Bland annat genom debattartikeln i höstas där han kritiserade partiets agerande i Israel-Palestinakonflikten. Det har retat gallfeber på SD-etablissemanget. Det är därför helt logiskt att Kasselstrands motkandidat är en person som är anställd hos en i ”De fyras gäng” och ett av Bielers argument är att ungdomsförbundet inte ska kritisera moderpartiet." - skrev Alex Bengtsson.

Det är inte heller så konstigt att Mikael Jansson hävdat att Kasselstrand: "definitivt skulle kunna bli partiledare", medan SD-experter snarare nämnt Erik Almqvist som framtidsnamnet att hålla koll på.

Erik Almqivst var ungdomsförbundsordförande mellan 2007-2010 och har därefter avancerat snabbt genom partiet och nyligen petat Johnny Skalin som ekonomisk-politisk talesman. En annan person som visat framfötterna är Kent Ekeroth, ansvarig för kriminalpolitiken. Därmed har Kent Ekeroth, som är en av de mest hårdföra islamkritikerna inom partiet, fått ansvar för den fråga som är viktigast för Sverigedemokraterna att fokusera på just nu.

För när SD nyligen bjöd in pressen till lanseringen av kampanjen "Inga fler papperspoliser" sa Jimmie Åkesson att kriminalpolitiken ska vara minst lika känd som invandringspolitiken när Sverigedemokraterna går till val 2014.

En annan viktig spelare inom partiet är vice gruppledaren i riksdagen Sven-Olof Sällström som i samband med William Petzälls avhopp från partiet fick svara på medias skarpa frågor.

Kvinnoförbundet tar för sig

Det är inte heller bara Paula Bieler, ledamot för SD-kvinnor, inom kvinnoförbundet som fått allt större utrymme de senaste halvåret. I samband med lanseringen av den kritiserade hedersvåldsfilmen "Tänk om" klev Carina Herrstedt och Therese Borg fram. När Nyheter24 kunde avslöja att Jimmie Åkesson petat Gustav Kasselstrand som talare i Almedalen till förmån för SD-kvinnor stod det klart att just Herrstedt med all sannolikhet är den som talar i Almedalen.

De nya partistyrelsemedlemmarna Hanna Wigh och Marie Edenhager har också fått mer utrymme och makt. Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon som ingår i kvinnoförbundets valberdningen har under våren också varit delaktig i den så kallade SDU-kuppen. Enligt säkra källor till Nyheter24 är hon nämligen en av de som iscensatte SDU-kuppen mot pojkvännens rival och främste framtida utmanare - Gustav Kasselstrand.

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 1 timme sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 1 timme sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 2 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: 3 timmar sedan

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.