Så har SD utnyttjat - och inte utnyttjat - vågmästarrollen

- 23/05/2012, 16:06 -
Partiledaren Jimmie Åkesson i kammaren.
1 av 4

Partiledaren Jimmie Åkesson i kammaren.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Vid ett par tillfällen har man dock fällt regeringen. Som här vid fas 3, konstaterar en nöjd Sven-Olof Sällström.
2 av 4

Vid ett par tillfällen har man dock fällt regeringen. Som här vid fas 3, konstaterar en nöjd Sven-Olof Sällström.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Omröstningarna i riksdagen har trots SD:s vågmästarroll oftast varit odramatiska.
3 av 4

Omröstningarna i riksdagen har trots SD:s vågmästarroll oftast varit odramatiska.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Enligt Marie Demker har SD:s roll minskat Alliansens chanser till att genomföra stora förändringar.
4 av 4

Enligt Marie Demker har SD:s roll minskat Alliansens chanser till att genomföra stora förändringar.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SD - 600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 2. I över 90 procent av stridsfrågorna har de röstat med regeringen - men i flera stora frågor har Sverigedemokraterna fällt Alliansen.

STOCKHOLM. Med 5,7 procent av rösterna i valet 2010 fick Sverigedemokraterna rollen som vågmästare i riksdagen. En roll de under sina 600 första dagar sällan spelat. I stället har bredare överenskommelser nåtts, så som i den för SD viktigaste frågan - migrationspolitiken.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att de sällan fått chansen att använda sin vågmästarroll men att den i stället påverkat de andra sju riksdagspartierna.

– Vågmästarrollen har snarare blivit ett argument mellan regering och opposition där ingen av dem egentligen vill ha SD:s stöd, men samtidigt inser det parlamentariska läget, säger hon till Nyheter24.

Bytte åsikt för att slippa SD

Det kanske allra tydligaste exemplet på hur de olika blocken försöker undvika att "få stöd från Sverigedemokraterna" var när Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin ändrade sig om sitt eget förslag bara för att slippa stå på samma sida som SD.

– SD:s ideologi och ståndpunkter är något som alla övriga partier önskar distansera sig ifrån, dels för att det rent politiskt faktiskt är en distans, dels för att inte ge motståndarna en möjlighet att jämställa det egna partiet med SD, säger Marie Demker.

Röstar oftast med regeringen

En tidigare genomgång av TT visade att Sverigedemokraterna i 72 procent av omröstningarna fram till mars 2011 röstade med regeringen. När frågan skiljde blocken åt var samma siffra 94 procent. Detta kan givetvis också ses som ett sätt att använda sin vågmästarroll.

Det har dock funnits flera exempel på tunga frågor där SD varit med och fällt regeringen. Den första gången blev det en, bokstavligt talat, kostsam affär. I december 2010 var nämligen SD, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna för nedskärningar på regeringskansliet med 300 miljoner kronor, något som röstades igenom. Regeringen ville inte ha några besparingar alls.

Den största frågan där Sverigedemokraternas roll blev avgörande har annars hittills varit sjukförsäkringen och den så kallade fas 3. Där gick SD helt på de rödgröna partiernas linje om att stoppa anvisningen av arbetssökande till den skandalomsusade åtgärden. Även när det gäller ytterligare utförsäljning av flera statliga bolag var SD tungan på vågen för den rödgröna oppositionen - något som förutsågs redan när de valdes in i riksdagen.

"Svårt för Alliansen att förändra"

Exemplena har varit uppmärksammade, men framför allt så har Sverigedemokraternas roll i riksdagen varit ett hinder för regeringen på ett indirekt sätt.

– Alliansens minoritetsposition har gjort det svårare att genomföra större förändringar, säger statsvetaren Marie Demker.