Fredag 24 Sep
Stockholm

Sverigedemokraternas valmanifest - så gick det sen

Presschefen Martin Kinnunen menar att man kan se i budgetmotioner och andra riksdagsförslag att de baserar sin politik på vallöftena.
1 av 5
Presschefen Martin Kinnunen menar att man kan se i budgetmotioner och andra riksdagsförslag att de baserar sin politik på vallöftena. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Mattias Karlsson (till höger) menar att partiets kulturpolitik skiljer sig på avgörande punkter jämfört med alla andra partier.
2 av 5
Mattias Karlsson (till höger) menar att partiets kulturpolitik skiljer sig på avgörande punkter jämfört med alla andra partier. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson lyssnar på Björn Söder under Almedalen 2010.
3 av 5
Jimmie Åkesson lyssnar på Björn Söder under Almedalen 2010. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Jimmie Åkesson presenterade partiets våldtäktsrapport på Sergels torg i Stockholm i slutet på augusti 2010.
4 av 5
Jimmie Åkesson presenterade partiets våldtäktsrapport på Sergels torg i Stockholm i slutet på augusti 2010. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Jimmie Åkesson under valnatten 2010.
5 av 5
Jimmie Åkesson under valnatten 2010. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 3. De gick till val på hårdare tag mot kriminella, en kulturell kanon och en skärpning av kraven för medborgarskap. Men SD har inte fått igenom sin politik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några av vallöftena

•  Ett införande av verkliga livstidsstraff, utan möjlighet till tidsbestämning eller benådning,  för de värsta brottslingarna.

•  Ett införande av obligatorisk utvisning för alla utländska medborgare som begår grövre  brott.

•  Ett offentligt register över dömda pedofiler och flerfaldigt dömda våldtäktsmän.

•  En sänkning av straffmyndighetsåldern till 12 år.

•  Ett stopp för islamiseringen av det svenska samhället.

•  Ett förbud mot bärandet av heltäckande slöjor på allmän plats.

•  Ett nej till Turkiet i EU.

•  Ett fortsatt nej till EMU.

•  Ett slopande av det skattefinansierade stödet till genuspedagogik.

•  Ett utökat stöd till landets kvinnojourer.

•  Ett utökat stöd till sådan verksamhet som bevarar och levandegör det svenska kulturarvet.

•  Ett avvecklande av skattefinansierat stöd till kulturyttringar vars primära syfte är att chockera, uppröra och provocera.

STOCKHOLM. När Sverigedemokraterna satsade inför valet 2010 - det val som tog dem in i riksdagen - var det med manifestet "99 förslag för ett bättre Sverige". Men har de egentligen fått igenom något av sin politik?? I den för SD viktigaste frågan, invandringspolitiken, har utvecklingen snarare gått åt motsatt håll i och med migrationsuppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet.

– Precis som för andra oppositionspartier så saknar vi möjlighet att driva igenom våra förslag av egen kraft, säger presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24.

Han menar att det bästa sättet att se hur vallöftena infriats är i partiets budgetmotioner och att de utgått från de 99 punkterna i sina förslag i riksdagen. När det gäller invandringspolitiken handlade det till exempel om att stoppa islamiseringen av det svenska samhället, förbud mot heltäckande slöja på allmän plats och skärpning av kraven för medborgarskap och uppehållstillstånd.

Kulturpolitiken skiljer sig rejält från övriga

Ett annat viktigt område för Sverigedemokraterna är kulturen. Där ville de bland annat upprätta en svensk kulturell kanon och avveckla skattefinansiering av kultur vars primära syfte är att "chockera, uppröra och provocera". Men något gehör har det inte blivit.

– Våra grundläggande prioriteringar inom kulturområdet skiljer sig på avgörande punkter från såväl regeringspartierna som från oppositionen, säger den kulturpolitiske talespersonen Mattias Karlsson (SD), till Nyheter24.

Han nämner dock ett tillfälle när de andra partierna anpassade sig efter honom i kulturutskottet. Då handlade det om satsning på kulturarv - en socialdemokratisk motion. Karlsson var för och de borgerliga partierna insåg att det skulle bli ett nederlag i riksdagskammaren. Därför ändrade de sig och stödde till slut det så kallade "Kulturarvslyftet".

Reinfeldts "etniska svenskar": "en reaktion på att vi lyft frågan"

Trots att partiet inte fått igenom sin politik menar företrädarna att de lyckats påverka sin politiska omgivning. Partiledaren Jimmie Åkesson var också inne på detta när Nyheter24 var i kontakt med honom i samband med debatten kring statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om "etniska svenskar mitt i livet".

– Visst är detta en tydlig reaktion på att vi lyft frågan, både invandringspolitiken generellt och den starka och påvisbara kopplingen mellan arbetslösheten och den oansvariga invandringspolitiken. Jag har sagt att den största arbetsmarknadspolitiska frågan är massinvandringen och jag är som jag sagt tidigare glad att statsministern tycks hålla med mig, sa Åkesson till Nyheter24 i samband med det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela