Måndag 29 Nov
Stockholm

Kidnapparna döms till åtta års fängelse

Den 25-årige uppsalastudenten hittades av polisen efter att ha varit försvunnen i en vecka.
1 av 12
Den 25-årige uppsalastudenten hittades av polisen efter att ha varit försvunnen i en vecka. Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen. För tillfället genomgår han en rättspsykiatrisk undersökning. Domen mot honom väntas komma i juni.
2 av 12
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen. För tillfället genomgår han en rättspsykiatrisk undersökning. Domen mot honom väntas komma i juni. Foto:
Här hölls 25-åringen fången i en övergiven skola utanför Robertsfors.
3 av 12
Här hölls 25-åringen fången i en övergiven skola utanför Robertsfors. Foto: Polisen
Enligt åklagare Lars Hedvall är det Elias Vecalius och Parastou Namdar som planerat kidnappningen.
4 av 12
Enligt åklagare Lars Hedvall är det Elias Vecalius och Parastou Namdar som planerat kidnappningen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
I samband med husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar den sista månadens planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades.
5 av 12
I samband med husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar den sista månadens planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades. Foto: Polisen
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors.
6 av 12
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors. Foto: Polisen
Den 16 december återvänder Magnus Dahlskog och Parastou Namdar till SEB då de förde över pengarna till fel konto.
7 av 12
Den 16 december återvänder Magnus Dahlskog och Parastou Namdar till SEB då de förde över pengarna till fel konto. Foto: Polisen
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december...
8 av 12
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december... Foto: Polisen
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius.
9 av 12
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius. Foto: Polisen
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar åtalades för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem i Uppsala.
10 av 12
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar åtalades för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem i Uppsala. Foto:
Polisen har i flera husrannsakningar hittat stark teknisk bevisning. Här är ett brev som Parastou Namdars skickat till 25-åringen.
11 av 12
Polisen har i flera husrannsakningar hittat stark teknisk bevisning. Här är ett brev som Parastou Namdars skickat till 25-åringen. Foto: Polisen
Rättegångsförhandlingarna mot de åtalade avslutades den 2 maj Uppsala Tingsrätt.
12 av 12
Rättegångsförhandlingarna mot de åtalade avslutades den 2 maj Uppsala Tingsrätt. Foto: Staffan Claesson/Scanpix

Det så kallade "kärleksparet" fick som väntat långa fängelsestraff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Onsdagen den 28 december försvann en 25-årig man spårlöst i Uppsala. Mannen som pluggade psykologi kommer från början från Linköping. Han är son till en företagsledare och har i media beskrivits som "Miljonärssonen".

På måndagen den 2 januari greps 23-åriga Parastou Namdar och 26-årige Elias Vecalius misstänkta för människorov. I deras bil hittades flera av 25-åringens tillhörigheter.

Onsdagen den 4 januari hittas den 25-årige miljonärssonen vid liv i en öde skola utanför Robersfors. Samtidigt som ytterligare en man grips.

Den 5 januari häktas kidnapparna, Parastou Namdar och den Elias Vecalius för människorov.

Samma dag håller polisen som tidigare varit mycket förtegen om brottet, en presskonferens vid 13-tiden.

Ytterligare en 26-årig man - Magnus Dahlskog - häktades senare för kidnappningen. I media kommer han att kallas för "fångvaktaren" då han greps av polisen i den övergivna skolan.

De tre misstänkta åtalades torsdagen den 5 april vid Uppsala tingsrätt.

Den 12 april inleddes rättegången mot de misstänkta kidnapparna Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar.

Den 17 april berättade 25-åringen sin version av kidnappningen.

Den 2 maj avslutades rättegången mot de åtalade kidnapparna.

Den 25 maj dömdes Parastou Namdar och Elias Vecalius till åtta års fängelse.

I mitten på juni väntas domen mot Magnus Dahlskog komma. Han genomgår för tillfället en rättspsykiatrisk undersökning.

UPPSALA. 26-årige Elias Vecalius och 23-åriga Parastou Namdar döms till fängelse i åtta år för kidnappningen av den 25-årige miljonärssonen. Det meddelade Uppsala tingsrätt på onsdagen.

– Vi hade hoppats på en frikännande dom så jag är naturligtvis besviken. Jag ska gå upp och prata med klient nu och presentera domen, säger Elias Vecalius försvarsadvokat Bengt-Göran Hugosson, till Nyheter24.

Kommer ni att överklaga?

– Med tanke på min klients inställning så är det troligt. Det finns så mycket omständigheter i det här som gör att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att han har gjort det här som åklagaren påstår, säger Bengt-Göran Hugosson och fortsätter:

– Han återfanns oskadd i ett hus. Han var inte bunden och huset var inte låst. Det har inte heller framställts några krav om en lösensumma.

Genomgår en rättspsykiatrisk undersökning

Domen mot de åtalade kidnapparna är dock uppdelad då "fångvaktaren" Magnus Dahlskog, 26, genomgår en rättspsykiatrisk undersökning. Om den slår fast att han lider av en allvarlig psykisk störning får han inte dömas till fängelse.

Men fångvaktaren får vänta ytterligare några veckor på sin dom som väntas komma i mitten av juni.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om hävdar åklagaren Lars Hedvall att det är Elias Vecalius och Parastou Namdar som ligger bakom kidnappningsplanen. De har dock nekat till brott medan "Fångvaktaren" via sin advokat gjort vissa erkännanden.

"En mycket avancerad svensexa"

Under rättegångsförhandlingarna ändrade Elias Vecalius sin version av händelseförloppet flera gånger. Först från att påstå att allt var "en mycket avancerad svensexa" till att den 25-årige miljonärssonen ska ha varit med och planerat allting. Allt för att göra 25-åringen så känd som möjligt.

– Nu har han anpassat sin version efter av vad som är bevisat och styrkt. Han inser nog att det är kört för honom, sa målsägarbiträdet Ylva Orrenius till Nyheter24, då.

Överklagar inom tre veckor

Elias Vecalius och Parastu Namdar döms även för stöld då de ska ha stulit cyklar i både Lund och Malmö. Cyklarna ska de sedan ha sålt för att finansiera kidnappningsplanen. De döms även för försök till utpressning och försök till bedrägeri. Tidigare i höstas ska de två ha tvingat en man att köpa en bostadsrätt.

– Vi har tre veckor på oss att överklaga det här, säger Bengt-Göran Hugosson.

Tingsrätten bedömer även att Elias Vecalius och Parastou Namdar ska betala 132 300 kronor i skadestånd till den 25-årige miljonärssonen. Fängelsestraffet på åtta år motiverar tingsrätten med att 25-åringen sövdes ned och att kidnapparna inte kunde vara säkra på att läkemedlet inte skulle orsaka mer skada.

Att miljonärssonen under flera dygn hölls fången under "svåra förhållanden" i ett hus utan värme, samt att han fick dåligt med mat och blev slagen när han fördes bort är också en orsak till det långa fängelsestraffet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela