Nya uppgifter från Mehdi Seyyeds vittne

"Hans ego åkte upp i toppen."


Hovrättens sista förhandlingsdag i rättegången mot Bandidosledaren, Mehdi Seyyed, är avslutad. För cirka två månader sedan dömdes Seyyed i Göteborgs tingsrätt till nio års fängelse för att ha beordrat bombattentaten mot två män i Göteborg hösten 2006.

Förra veckan avslöjade Nyheter24 att försvaret med ett nytt vittne ville kontra åklagarsidans huvudvittne, den 24-årige före detta X-teammedlem, vars historia varit åklagarens starka kort, och som själv är dömd för bombattentaten.

Försvarets nya vittne är sedan tidigare god vän med åklagarsidans huvudvittne. Och nu har försvarets nya vittne framträtt inför domstolen. Enligt försvaret var hans vittnesmål ett hårt slag mot åtalet.

–De har varit mycket goda vänner, bekräftar Mehdi Seyyeds advokat Hans Palm för Nyheter24.

Kom han med några nya uppgifter?

– Ja. Han redogjorde bland annat för händelseförloppet efter att åklagarsidans vittne beslutat att vittna mot Seyyed. Han berättade att åklagarens vittnes ego åkte upp i toppen, vilket inte stämmer med åklagarens vittnes historia om sig själv.

Hans Palm berättar att åklagarens vittne gång på gång marginaliserar sin egen inblandning i dådet.

–Utifrån en objektiv bedömning på juridisk bas är det helt enkelt för mycket som är oklart för att Seyyed ska dömas för inblandning i bombdåden.

–I princip har vi under hovrättsförhandlingarna visat samma sak som under tingsrätten. Men denna gång har vi, dels genom vårt vittne men också min sakframställning, med mer tyngd visat att åklagarens vittnes historia omöjligen visar att Seyyed är skyldig bortom alla tvivel.

Kan Seyyeds straff komma att sänkas?

–Nej, det är allt eller inget som gäller. Frikännas eller dömas, konstaterar Palm för Nyheter24.

Hans Palm berättar även att det inte spelar någon roll om han döms till anstiftan för endast ett av bombattentaten.

–Det går inte att dela upp det.

Kommer hovrätten att döma Mehdi Seyyed?

– Nej, det kommer att gå bra för honom, avslutar Mehdi Seyyeds advokat Hans Palm för Nyheter24.

I morgon meddelar Nyheter24 när dom mot Mehdi Seyyed faller och om han kommer att sitta häktad i väntan på domen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.