Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bandidosledarens trumfkort i hovrätten

- 13/03/2009, 15:06 -

Nyheter24 kan avslöja att ett nytt vittne stigit fram till stöd för Bandidosledaren Mehdi Seyyed.

I morgon är det exakt två månader sedan Göteborgs tingsrätt dömde Bandidosledaren Mehdi Seyyed till nio års fängelse för att ha beordrat bombattentaten mot två män i Göteborg hösten 2006. Seyyed, som hela tiden hävdat sin oskuld, överklagade och fallet är nu uppe i hovrätten där den tredje dagens förhandlingar just avslutats.

Nästa vecka fortsätter hovrättsförhandlingarna under tre dagar, varav den sista är en reservdag. Nyheter24 kan redan nu avslöja att försvaret kommer att presentera ett nytt vittne som valt att stiga fram efter att rättegången i tingsrätten avslutats. Enligt källor till Nyheter24 kommer det nya vittnet användas som en motvikt till åklagarsidans huvudvittne, den 24-årige förre X-teammedlemmen vars historia hittills varit åklagarsidans starkaste kort.

Mehdi Seyyeds advokat Hans Palme bekräftar Nyheter24:s uppgifter.

– Han ska bevisa för hovrätten att huvudvittnet ljuger, säger Palme.

Varför har det tagit så lång tid för det nya vittnet att träda fram?

– Det vet jag inte, men jag antar att det kommer att ställas frågor kring det.

Är det nya vittnet medlem eller tidigare medlem i Bandidos?

– Nej, konstaterar Palme.

Trots tingsrättens hårda bestraffning förblir Palme positiv inför hovrättens avgörande beslut. Han är övertygad om att Seyyed frias helt.

– Som jag sagt hela tiden håller inte åklagarsidans bevisning. Hovrätten kommer att förstå hur löljlig den här domen är. Som det är nu har tingsrätten dömt min klient utifrån vad en annan medåtalad tror att Seyyed ska ha sagt. Därför förväntar jag mig en helt friande dom, säger Palme som hoppas att det nya vittnet ska sänka huvudvittnets trovärdighet.

Det var i början av hösten 2006 som en 24-årig provmedlem i Bandidos och en 33-årig nyligen avhoppad medlem utförde två bombattentat i centrala Göteborg mot två män som gjort sig ovänner med Bandidos.

Åklagaren menade att granatbombningarna utfördes på Seyyeds order och använde sig av den 24-årige förre X-teammedlemmen som huvudvittne. Hans historia var avgörande när de tre medåtalade fick nio års fängelse. 24-åringen och en jämnårig X-teammedlem fick tre respektive två och ett halvt år. Åklagarsidan har överklagat 24-åringens fängelsedom då man anser att hans samarbetsvilja öppnat upp för en kraftig straffrabatt.

Försvaret har å andra sidan ständigt hävdat att 24-åringen eller "tjallaren" endast tror att Seyyed beordrat sprängningarna och har flera gånger under förhör sagt att han själv aldrig hört Seyyed ge några order. Seyyed menar att 24-åringen vill sätta dit honom på grund av hämndbegär efter den misshandel på 24-åringen som Seyyed tidigare hade dömts för.

Men dessa faktorer var inget som vägde tungt i tingsrättens dom. Man ansåg i stället att vittnet var trovärdigt. "Såvitt framkommit har han i allt väsentligt hållit sig till samma uppgifter sedan sitt första förhör i september 2008" skriver man i domen. Den trovärdigheten är vad Bandidosledarens advokat vill förgöra under hovrättsförhandingarnas slutspurt.

Mehdi Seyyed har inte kunnat nås då han fortfarande sitter häktad med med fulla restriktioner.

Skrivet av: