Lördag 21 Maj
Stockholm

Centern vill ha tre skolterminer

Föreslår att korta sommarlovet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En arbetsgrupp inom centerpartiet föreslår att man ska införa tre terminer i skolan. På så sätt skulle eleverna kunna få fler lärarledda lektioner.

Elevernas pris för förslaget är kortare sommarlov, skriver Svenska Dagbladet. I dag har de rätt till 6 665 lärarledda lektioner fördelade över nio år, vilket enligt arbetsgruppens ledamot Sofia Larsen är mindre än i de flesta EU-länderna.

Gruppen vill ge eleverna 200-250 timmar till. För att klämma in dem behöver årets dagar utnyttjas mer och ett sätt att göra det är att dela in läsåret i tre terminer, säger Larsen och kallar dagens system förlegat.

Hon tror att lärarna skulle gilla tre terminer eftersom de ofta upplever att tiden inte räcker. Hon förmodar att det även gäller föräldrarna som måste "pussla på alla möjliga sätt för att få ihop" de tio sommarlovsveckorna.

Vad eleverna anser är oklart men Larsen förmodar att deras reaktioner beror på hur skolorna hanterar undervisningen.

Om årets centerstämma antar förslaget går Sofia Larsen till de andra regeringspartierna med det.

Moderaternas Margareta Pålsson ser förslaget som "ingen dum idé". Folkpartiets Christer Nylander tror att eleverna behöver sommarlovet för att återhämta sig. Extratiden kan stoppas in i håltimmar, är hans motbud.

Kristdemokraternas Gunilla Tjernberg kan tänka sig att granska idén men varnar för ökad kostnad, rapporterar Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela