Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga hittar polisvittnens namn

- 05/10/2008, 16:17 -

Unga begär ut akt från socialen och kartlägger vilka som tjallat. (TT)

Ungdomar som ännu inte är straffmyndiga har hittat ett nytt sätt att identifiera vittnen eller andra som lämnat upplysningar om dem till polisen - de begär ut sin akt från socialtjänsten.

När en person som inte fyllt 15 år misstänks för ett brott gör polisen en utredning enligt lagen om unga lagöverträdare. Akten lämnas sedan till de sociala myndigheterna för att underlätta deras arbete. Liksom alla inkomna och upprättade handlingar hos en myndighet är utredningen offentlig.

Allt fler unga lagöverträdare begär nu ut sin egen akt och kan läsa vittnesmål om sig själva ord för ord. Sedan kan de skrämma både brottsoffer och vittnen och säga "jag vet vad du har sagt".

Vi måste hitta en lösning snabbt, säger Even Magnusson, samordnare för polisens ungdomsverksamhet i Västra Götalands län till Göteborgs-Posten.

Nu försöker myndigheterna och polisen hitta ett sätt att få bort problemet. En metod som diskuteras är att sekretessbelägga namn i samtliga handlingar om andra personer i någons akt.

Skrivet av: