Gorbyrånaren Anders Magnusson intervjuas av Nyheter24.
1 av 9
Gorbyrånaren Anders Magnusson intervjuas av Nyheter24.
Originalväskan har han kvar.
2 av 9
Originalväskan har han kvar.
Den finns på hans kontor.
3 av 9
Den finns på hans kontor.
Övervakningskamerans bild, känner ni igen masken?
4 av 9
Övervakningskamerans bild, känner ni igen masken? - Foto: POLISEN / POLISEN
I dag lever Anders Magnusson ett annat liv.
5 av 9
I dag lever Anders Magnusson ett annat liv.
Som han är mer än nöjd med.
6 av 9
Som han är mer än nöjd med.
Masken använder han ibland när han föreläser, som rekvisita.
7 av 9
Masken använder han ibland när han föreläser, som rekvisita.
Han har inte druckit en droppe alkohol på 15 år.
8 av 9
Han har inte druckit en droppe alkohol på 15 år.
Hans kontor är beläget i centrala Stockholm.
9 av 9
Hans kontor är beläget i centrala Stockholm.

Gorbyrånaren: "Jag gör ingenting halvdant"

Nyheter24 hälsar på hos Gorbyrånaren Anders Magnusson; klämmer på en ansiktsmask i gummi, pratar bankrån, sorgebearbetning och motorcyklar.


Anders Magnusson

Driver företaget "Svenska institutet för sorgeberbetning".

Han håller föredrag. 

Och har en Facebook-grupp för sitt företag.

– Jag gör ingenting halvdant - på gott och ont, säger Anders Magnusson, 45, till Nyheter24.

Han sitter och pillar på en ansiktsmask som föreställer Michail Gorbatjov, Sovjetunionens ledare 1985–1991 och en motståndare till USA under Kalla kriget. Den mask Anders Magnusson bar 1991 under det spektakulära "Gorbyrånet" mot SE-banken köpte han från butiken Butterick's. Den här har han köpt från nätet och är en kopia. 

Däremot har han plockat fram masken ur exakt den väska som fick sällskap av guldtackor, värdepapper och ädelstenar samt tio miljoner kronor från bankvalvet på Odenplan. Väskan befinner sig i dag under hans skrivbord på kontoret i centrala Stockholm. 

Men både innan och efter Anders Magnusson, då 23, bestämde sig för att tillbringa en natt ovanför bankfacken i ventilationsutrymmet för att sedan med draget vapen och Gorbatjovmask bli utsläppt av bankpersonalen på morgonen, har han alltid varit upptagen med någonting.

– Jag har ju vunnit SM-guld och spelat i rugbylandslaget. Sen så blev det alldeles för mycket brott och droger som förde mig väldigt långt åt det hållet. Sen blev det studier med 5.0 på Komvux och civilekonomexamen på Handelshögskolan och så nu det här racet.

"Det här racet" innebär företaget Svenska institutet för sorgebearbetning, där Anders Magnusson är vd och där vi just nu sitter - utanför ett av de rum där själva terapin tar plats. Men Anders Magnusson är även föreläsare inom området personlig utveckling. Ironiskt nog har han även föreläst för SE-bankens ledning om hur en bankrånare planerar sina rån och det är under föreläsningarna han ibland plockar fram masken och väskan - som rekvisita. 

– Pengarna från föredragen skänker jag oavkortat till mina brottsdrabbade. Det känns inte bra att själv tjäna pengar på brott genom att prata om dem, samtidigt som andra har skadats.

Och så det senaste tillslaget i livet; den självbiografi han för tillfället skriver om sitt förflutna som kriminell.

– Boken kommer börja med en misslyckad sprängning på Solvalla och sluta på Kronobergshäktet. Det är en inblick i hur livet såg ut då med olika inbrott, krogliv, flickvän, familj och vänner under början av 90-talet, berättar han.

"Fortfarande skyldig mig 2,3 miljoner"

Att skriva boken, som sedan ska bli film - kanske en ärligare version av "Snabba Cash" och mer åt danska "Pusher" - är för honom även en terapimetod.

– Jag kommer på en hel del saker när jag skriver, saker jag fortfarande mår dåligt av, säger Anders Magnusson. 

Han menar den kriminella tiden och fängelsetiden; områden han har kvar att beta av. Genom en amerikansk metod för sorgbearbetning han kom i kontakt med efter hans mammas död 2001, går han steg för steg igenom jobbiga minnen. 

Gänget han utförde Gorbyrånet med representerar till viss del, sorgliga minnen. 

– En har tagit livet av sig, en har inte varit i Sverige på 15 år för han är efterlyst av Stockholms undre värld - skulder - och en har, precis som jag, brutit med det gamla livet. 

Livet efter Gorbyrånet ledde till en helt ny status. Tips flödade in om potentiella rån och brott som skulle leda till pengar, både från poliser och andra kriminella. 

– Man hamnade i ett extremt informationsstim och tillsammans med kokain så kände man sig odödlig. Polarna kallade mig för "dårarnas dåre" vilket jag bara tyckte var bra. Det var inte starkast som bestämde - det var galnast.

Blöta kvällar på Stureplan, alkohol och droger, svartkontrakt på lägenheter och resor ledde till att han slutligen fick sälja av de sista Breitling-klockorna och guldhalsbanden. Men nya planer smeds konstant för att få in mer pengar. Slutligen var det en kille i gänget som greps av polisen och golade. Anders Magnussson åkte dit, fast inte för Gorbyrånet utan ett annat rån han hade planerat utföra - och dömdes till 6,5 års fängelse. 

Den vän från "gorbygänget" som flydde utomlands är fortfarande skyldig Anders Magnusson 2,3 miljoner, de sista pengarna från rånet. Men det finns inget "ont blod" mellan dem, säger han och påpekar att han är glad över att det blev som det blev.

– Jag har kunnat bygga upp mitt nya liv på ärliga pengar i stället. 

Från Gorbyrån till Handels

I fängelset pluggade Anders Magnusson upp sina betyg så han kunde börja på Handelshögskolan när han muckade 1996. Eftersom han var ganska vältränad från kåken sade han till sina klasskompisar att han hade drivit ett gym i Malmö. Endast en person på skolans studieavdelning visste om hans förflutna, ända tills det kom ut i media att en av gorbyrånarna gick på Handels.

– Rektorn gick lite i taket, säger Anders Magnusson.

Utbildningen var egentligen menat som en grund till en ny typ av brottslighet - ekobrott - men någonting hände under tiden han fick uppleva livet utanför galler. Ett par år efter fängelsetiden kom han i kontakt med tolvstegsprogrammet och kände att han fick ett ord på sitt problem: Alkoholist.

– Jag förstod att jag hade ett problem, och det var jag som var problemet. Och då bestämde jag mig för att nu är det personlig utveckling som gäller, det blev min nya grej. Sen den dagen har jag inte druckit en droppe. 

"Inga bilder med mig och masken"

Och sen den dagen har han hunnit med en hel del, bland annat skaffa barn samt köpa en villa i Bromma. Saknar han en klick adrenalin vrider han om nyckeln i sin svarta BMW R1200R - en motorcykel han tycker är "ganska cool".

– Jag hade Harley Davidsson förut men den funkar inte så bra i trafiken om man vill köra mellan bilarna. 

I dag kan Anders Magnusson bli extra berörd av saker han aldrig upplevt förut. Efter terapin och sin personliga utveckling har han nästan blivit "lite blödig, nästan som en brud". Han har inga fiender i Stockholms undre värld, så vitt han vet. Anders Magnusson har börjat om och skapat nytt. Det tog några år, men det gick.

Och att posera med Gorbymasken framför kameran säger han promt nej till.

– Masken symboliserar det förflutna, säger han och förklarar:

– Jag har gått vidare från det förflutna men jag har inte glömt det. Tvärtom har jag många att gottgöra, vilket jag fortfarande arbetar med.

Anders Magnussons självbiografi beräknas vara klar hösten 2014.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.