Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för kidnappare sprids efter mystiska kattförsvinnanden

- 05/07/2013, 12:33 -
Polisen har inte fått in några anmälningar.
1 av 4

Polisen har inte fått in några anmälningar.

Scanpix/Faksimil

Den här lappen har satts upp i en matbutik i Enhörna.
2 av 4

Den här lappen har satts upp i en matbutik i Enhörna.

Privat

Katthemmets ordförande varnar på Facebook.
3 av 4

Katthemmets ordförande varnar på Facebook.

Faksimil

På Facebook sprids en varning om kattförsvinnandena.
4 av 4

På Facebook sprids en varning om kattförsvinnandena.

Scanpix

Katt efter katt försvinner under mystiska omständigheter i Södertälje. Nu slår ett katthem larm och varnar för att katterna kan ha kidnappats – för att användas vid kamphundstävlingar.
– Kattägare misstänker att ett gäng samlar in katterna, säger Tina på Södertälje katthem.

SÖDERTÄLJE. Flera kattägare i Södertälje är i skräck sedan ett flertal katter försvunnit spårlöst i staden. Det började i stadsdelen Ritorp där nio katter försvann på kort tid. Något som fick Södertälje katthem att gå ut med en varning. 

"Det är lite för många katter på kort tid och inom ett begränsat område för att det ska verka helt normalt", skrev man då.

Har satts upp lapp i mataffären

Nu har försvinnandena spridit sig till andra delar av staden. Och på Facebook har en varning, om att ett gäng samlar in katter för att använda vid kamphundstävlingar, delats 800 gånger.

– Folk har ringt oss och varit oroliga och vi får nya anmälningar från stadsdelarna Lina och Enhörna. Det har även satts upp en lapp i den lokala mataffären, säger Tina, på Södertälje katthem, till Nyheter24.

Polisen har inte hört något

Enligt katthemmet har flera kattägare hört av sig med information om att ett gäng ungdomar kan ha satt i system att kidnappa katter. Enligt ryktena ska de stulna djuren användas vid kamphundstävlingar. 

"Man misstänker att de används vid tävlingar med kamphundar. Var vaksamma och se efter era katter!" går det att läsa på en av de varningar som just nu sprids i Södertälje.

– Det är inget vi har fått bekräftat – men att katter försvinner, det är helt klart, säger Tina.

Peter Fägerholt, samordnare vid Södertäljepolisen, förklarar att det inte finns någon anledning att vara orolig och att polisen inte har någon information om att någon skulle kidnappa katter.

– Det är klart att det försvinner katter i staden. Men det finns ingenting som tyder på att det skulle vara några gäng som håller på med det, säger han till Nyheter24.

Kamphunds-rykten är vanliga

Citypolisens djurskyddsgrupp bekräftar att det ofta förekommer rykten om att djur stjäls för kamphundstävlingar. Men frågan är om det finns någon sanning i uppgifterna.

– Det här har pågått under en längre tid. Det gick ett rykte om att hundar stals utanför Ikea och användes till träning för kamphundar. Men när vi gått vidare med uppgifterna har vi aldrig kunnat styrka dem, säger Catarina Eriksson-Sandberg vid djurskyddsgruppen till Nyheter24.