Nu blir det ännu dyrare med taxi

Dyrare ta taxi framför Centralen.


Statliga Jernhusen som äger marken, höjer avgiften för taxitrafiken utanför Centralstation. Detta leder till att det blir 16 kronor dyrare att ta en taxi där.

– De vill tjäna pengar på den här ytan. Det är synd att låta våra kunder ta smällen, säger Mikael Andersson, vd på Taxi Stockholm.

Yvonne Hendele som är marknadsområdeschef på Jernhusen försöker förklara att det handlar om att öka servicen. Nu finns en skylt vid taxikön där kunderna till exempel kan se vilka bilar som är miljöklassade, som har bilbarnstol, kan ta extra mycket bagage eller tillhör ett speciellt taxibolag. Jernhusen ska antagligen i framtiden installera flera dataskärmar, där kunden kan välja bil direkt.

– Vi kvalitetssäkrar taxiåkandet, kunden ska känna sig trygg, säger Yvonne Hendele. Vi garanterar att det inte står några friåkare utanför Centralen, att bilarna inte är äldre än sex år, att chaufförerna är utbildade, att de hittar och talar svenska.

Mikael Andersson tycker att en 16 kronors höjning är alldeles för stor i förhållande till de ofta korta sträckorna som kunderna åker från Centralen.

– Centralplan har varit vårt hjärta i 110 år, Jernhusen har tagit ut en avgift länge, som vi har dolt. Men nu höjer de radikalt och vill att vi ska ta ut avgiften direkt av kunderna. Det kommer att bli många och långa diskussioner i bilarna.

– Vi hade hellre sett att de hade ställt upp en automat där man fick lösa biljett till taxiområdet.

Yvonne Hendele tycker tvärtom att det är en fördel att avgiften syns på kvittot och blir tydlig för kunden.

Om man vill undvika avgiften så kan man ta en liten promenad på ett par hundra meter och ta en taxi vid Arlandatåget utan extra avgift.

– Tanken att bojkotta Centralplan har förekommit, säger Mikael Andersson. Men vi vill ju framför allt serva våra kunder säger han till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.