Måndag 19 Apr
Stockholm

Malin säljer sex i Stockholm: "Började med att jag behövde pengar till sprit"

Det började på Malmskillnadsgatan. Sedan fortsatte Malin på internet.
1 av 3
Det började på Malmskillnadsgatan. Sedan fortsatte Malin på internet. Foto: Scanpix
Här är en bild från hennes arbetsrum.
2 av 3
Här är en bild från hennes arbetsrum. Foto:
Colette har drivit bloggen Colette VIP sedan i april.
3 av 3
Colette har drivit bloggen Colette VIP sedan i april. Foto: Studio Gimlin

Våldtäkter, herpes och alkoholmissbruk. Bloggaren Colette VIP träffade Malin som dagligen säljer sex i Stockholm för en intervju om livet som prostituerad.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Colette VIP

Colette är en bloggare som sedan april driver sajten Colette VIP som lägger fokus på prostitution. Hon har intervjuat prostituerade, torskar och pedofiler för att belysa sexhandeln i Sverige och personerna inom den.

I en tidigare intervju med Nyheter24 berättar hon om hur sexköpen går till, vilka som prostituerar sig – samt hur män skapar sig mer makt genom att recensera kvinnorna på nätet.

Besök hennes blogg här.

STOCKHOLM. Malin är en ung kvinna som säljer sex. Likt många andra så annonserar hon ut sina tjänster via ett forum på nätet, och det är där jag första gången får kontakt med henne. Hennes annons är rätt lik de flesta andra där – hon skriver vad hon erbjuder och vilka hennes priser är – men jag reagerar på att hon visar sitt ansikte på de bilder hon lägger upp. 

Då hon dessutom gör ”incalls”, alltså träffar sexköpare i sitt eget hem, riskerar hon att utsättas för trakasserier och att bli vräkt. Det är nämligen förbjudet enligt sexköpslagen att upplåta en lokal till prostitution och eftersom det även gäller de prostituerades egna hem, så tar många fastighetsägare det säkra före det osäkra och vräker en hyresgäst som ertappats med prostitution. Genom att visa sitt ansikte och dessutom avslöja sin adress så befinner hon sig helt enkelt i en mycket utsatt position.

Började sälja sex varje dag

Det är alltså av oro jag ringer det nummer som står i Malin annons. Hon borstar dock av sig min oro med förklaringen att inget har hänt hittills och att hon därför inte är rädd för att något ska hända i framtiden. Kvällen därpå befinner jag mig i hennes lägenhet för en mer formell intervju

Malin berättar att hon kommer från ett ganska stökigt hem och att hon sedan hon flyttat hemifrån som 18-åring börjat festa en hel del. I samma veva började hon att prostituera sig.

– Det började med varannan helg, sedan blev det varje, sedan mitt i veckan och sedan blev det faktiskt varje dag. Det var då jag började stå på Malmskillnadsgatan. Jag och min kompis kom på idén helt enkelt för att vi behövde pengar till sprit. Jag minns inte ens första gången, för jag var så full. Jag stod bara där när jag var onykter. Annars skulle jag aldrig våga, säger Malin.

"Kunde lika gärna ta betalt"

Malin gick på gatan en tid, men sedan eskalerade hennes alkoholmissbruk och hon fick inte längre någon lindring av drickandet. Hon sjukskrevs från gymnasiet och isolerade sig helt i sin lägenhet. Nuförtiden är hon nykter när hon träffar sina kunder, även om hon tar många mediciner.

När jag frågar henne om hur det kom sig att hon började annonsera på internet berättar hon att hon startade på helt vanliga dejtingsidor.

– Jag bodde med en kille då och om han var otrogen tänkte jag att jag också kunde vara det. Jag gick med i några sådana sidor och träffade killar, men jag insåg snabbt att de bara var ute efter sex. Då tänkte jag att jag lika gärna kunde ta betalt för det.

Är det många som säljer sex på de vanliga sidorna?

– Ja, men man får vara lite hemlig och liksom inte skriva det rakt ut. De kom förstås på mig efter ett tag och jag blev bannad, då hittade jag ett riktigt eskortforum att annonsera på.

Malin menar att hon trivs med sitt val att sälja sex, men när jag frågar om hon varit med om något obehagligt kan hon nämna en mängd gånger då möten med kunder gått riktigt illa. Hon har flera gånger blivit våldtagen och ofta varit rädd när hon träffat sina kunder.

En historia som Malin minns extra väl är när en kund helt oförberett tvingade henne till ett analt samlag.

– Det gjorde ont, jag fick en bristning och det tog en månad innan det läkte. Jag var inte avslappnad och beredd på detta, så jag låg bara där och skrek, och han bara hyschade mig. Det var riktigt obehagligt.

Smittats av sjukdom

Det är med ett skratt i rösten som hon berättar sin historia. Hon talar om händelser som gjort henne djupt illa, både fysiskt och psykiskt, men hon väljer att skratta bort dem. När jag frågar henne varför hon gör detta är hon tyst, men svarar sedan att hon alltid lever i nuet och inte fokuserar på sådant som redan har hänt. Det som har hänt har dock satt sina spår: Malin har smittats av herpes och lider mycket av blåsorna.

– Men nu på senare tid så har jag kommit i sådana perioder då jag inte orkar jobba. Dels för utslagen, det är inte skönt att ha sex när man har dem, dels för att jag helt enkelt inte orkar. Jag blir lite deppig ibland.

Sover på soffan – tar emot kunder i sängen

På en hylla ligger en medicinask med fack för veckans alla dagar. Det är många tabletter i den och Malin berättar att det främst är antidepressiva, lugnande och sömnmedel. De är de läkemedel hon behöver för att ta sig igenom sin vardag. Hon har byggt höga murar omkring sig, först med alkohol och numer med läkemedel samt genom att skämta bort det som gör ont.

Hon tar emot sina kunder i ett "arbetsrum", som är det lilla sovrummet i tvårumslägenheten. Möblemanget består av en madrass på golvet, och det är här hon tar emot sina kunder.

– Men jag sover inte här inne. Det känns liksom inte bra, det är ju där jag träffar kunder. I stället sover jag på soffan. Det känns helt enkelt bättre.

Malin kanske ser ut som en helt vanlig tjej, men det är tydligt att hon lever ett långt ifrån vanligt liv. Hon har idag ett antal stamkunder som hon träffar regelbundet och har inga planer på att sluta. Hon säger att hon aldrig mer skulle kunna gå på gatan, eftersom man är så synlig och utsatt där. 

Malin heter egentligen något annat.

Om två veckor kan du läsa del två av intervjun på Colettes sajt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela