Socialtjänsten anmäler polisen.
1 av 3
Socialtjänsten anmäler polisen. - Foto: SCANPIX
Deras klient hölls inlåst i fem dygn.
2 av 3
Deras klient hölls inlåst i fem dygn. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Något som man anser vara orimligt.
3 av 3
Något som man anser vara orimligt. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Polisen anmäls – av socialtjänsten

Polisen skulle ta en av socialtjänstens klienter till ett behandlingshem. Istället låstes personen in fem nätter.


JO-anmälan

Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO.

Vem som helst kan göra en anmälan. Man behöver inte ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare eller bo i Sverige för att få klaga.

Det är inte heller nödvändigt att man personligen är berörd av det man anmäler.

TRELLEBORG. I början av augusti tog socialtjänsten i Trelleborg beslutet om att en av deras klienter behövde omhändertas enligt lagen om vård av missbrukare. Beslutet verkningsställdes ett par dagar senare klienten fördes av polis till en läkare. En läkare som bedömde att klienten kunde tas till ett behandlingshem.

Trots det fick klienten tillbringa fem dagar i arresten, utan att ha gjort sig skyldig till något brott. Det hela ska ha berott bland annat på att det var brist på personal i semestertider.

"Orimligt lång tid"

Något som socialtjänsten inte anser vara ett godtagbart själ utan skriver tvärtom i sin JO-anmälan att "fem nätter i arresten är orimligt lång tid" och att klienten som har ett vårdbehov för narkotikaproblem och psykisk ohälsa utsatts för stora påfrestningar. 

Dessutom hade klienten medicin ordinerad mot krampanfall, något som personalen som till slut ombesörjde transporten inte hade fått besked om så att medicinen inte följde med på färden.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)