Mannen följer nynazistiska partiets Facebooksida.
1 av 3
Mannen följer nynazistiska partiets Facebooksida. - Foto: TT BILD / Faksimil Facebook
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012.
2 av 3
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012. - Foto: Conny Sillén / TT BILD
Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson.
3 av 3
Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson. - Foto: MIKAEL FRITZON / TT BILD

Jobbar med invandrare – "gillar" nynazistiskt parti

Som anställd socionom i Helsingborg har han till uppgift att stötta invandrare. Privat "gillar" han nazistiska Svenskarnas parti och är en aktiv kommentator på Avpixlat.


"Spelar ingen roll"

Flera inblandade är kritiska till att Helsingborgs stad tagit upp mannens privata åsikter. Saul Sagnia, vice ordförande för Inva-sam, en samorganisation för 24 invandrarföreningar i Helsingborg, är en av dem.

– Jag tycker inte det är korrekt att hålla extra koll på honom, det är att gå lite för långt. Då påminner man honom hela tiden om att han har oacceptabla åsikter. Som arbetsgivare måste man visa sitt förtroende, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Till vardags jobbar han med att hjälpa personer med försörjningsstöd att hitta jobb eller utbildning. Många av dessa personer har invandrarbakgrund.

Facebook "gillar" samma man nynazistiska Svenskarnas parti och deras nättidning Realisten. Han är en aktiv kommentator på den rasistiska bloggen Avpixlat. Arbetsgivaren, Helsingborgs stad, har dock inga större problem med det – än så länge.

– Vi förklarar för honom hur viktigt det är att han skiljer på privatliv och arbete. Oacceptabelt vore att han uttalade sig negativt om invandrare. Detta följer vi noga. Jag har själv haft mer än ett samtal med honom, säger hans högsta chef Bengt Avedal till Helsingborgs Dagblad.

"Klickar gilla på en massa saker"

Socionomen själv menar att det var en journalist som ringde till arbetsgivaren för två år sedan och gjorde så de fick upp ögonen för hans åsikter. När han konfronteras med att "gilla" Svenskarnas partis Facebooksida säger han sig inte veta vad partiet eller deras tidning står för.

– Jag klickar "gilla" på en massa saker. Men jag har aldrig varit inne på deras sida och vet inte ens vad de står för. Att det är deras tidning kände jag inte till. Om de skulle vara nynazister finns det ingen anledning för mig att gilla dem, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Imponeras av Avpixlat

När det gäller Avpixlat försvarar han dock sin närvaro i sajtens ofta rasistiska kommentarsfält.

– Det är ni journalister som stöper det till hatsajter. Jag imponeras av att det fyller ett tomrum där man vågar diskutera att invandrartäta områden är ett problem med otrygghet och utanförskap, säger han till tidningen.

/
SvP
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!