Nattarbetare räddade Systembolaget

Professor Marian Radetzki: "Monopolföretag har råd att vara arroganta".


Butikspersonalen fick ta till en räddningsaktion. I ett systa ryck under natten till nyårsafton lyckades Systembolagets personal få ut varorna, som ingen trodde skulle komma. Nyheter24:s utsände var på plats vid krisdrabbade Systembolaget vid Eurostop i Örebro och bevittnade personalens försök att rädda företagets ansikte.

De flesta hyllorna var i dag inför stängningsdags klockan 15 på Systembolaget vid Eurostop fyllda till bristningsgränsen. Detta till skillnad från i går då företagsledningens felbudgetering för december helt slagit igenom. Nyheter24 skrev då om hyllorna för ljus lager, cider, mörk öl, dyra viner med mera som gapade tomma. Fulwhiskey var nästan det enda som fanns i rikliga mängder.

Systembolaget har från hösta ort förnekat problemet. När Nyheter24 för första gången var i kontakt med ledningen och informationschefen Lennart Agén ville han inte kännas vid uppgifterna om felbudgeteringen. Men bolaget lovade att logistikproblemen skulle vara lösta under måndagen eller tisdagen, vilket inte var fallet under gårdagen - då hade krisen förvärrats. En räddningsinsats från personalen gjorde dock i natt att örebroarna slapp vara utan sin alkohol inför nyårsfirandet.

Den kände professorn i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet, Marian Radetzki, är inte förvånad. Han menar att monopolföretag som Systembolaget medvetet hamnar i utbudskriser.

– Monopolföretag i största allmänhet har råd att vara arroganta. De behöver inte på något sätt ta hänsyn till sina konsumenter. Att de är ensamma på marknaden förklarar det hela, säger Radetzki till Nyheter24.

Han minns särskilt ett amerikanskt monopolföretag som anrikade uran och som ställde annorlunda krav på 60-talet.

– Det amerikanska uranbolaget gav sina kunder helt orimliga villkor och krävde att deras kunder skulle bestämma sina behov 24 år i förväg. Och de skulle inte ha någon möjlighet att kunna revidera sina behov, säger Radetzki till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!