Spriten är slut på Systembolaget

Flera butiker har redan sålt slut inför nyår.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Med lågkonjunktur och smuggelsprit i sikte har Systembolaget räknat med en tioprocentig minskning av försäljningen inför årets nyårsfirande. En beräkning som slagit våldsamt fel. Nu riskerar i stället alkoholen att ta slut på ett flertal systembolag och många svenskar befaras få fira nyårsafton utan alkohol.

Läget på Systembolaget vid Eurostop i Örebro, en av landets största systembutiker, var katastrofalt de sista timmarna före stängning på lördagen. Hyllorna gapade tomma och så gott som alla standardvaror var slut.

– Allt som finns kvar är fulwhisky och elefantöl, uppger en kund för Nyheter24.

Personalen på systembolag över hela landet har protesterat mot de vansinniga kalkylerna. Utan resultat. Flera butiker uppges i stället redan ha sålt slut.

Nya lagerregler

De nya förhållningsregler som ligger bakom torkan är att butikerna numera enbart ska ta in det de säljer och inte lagerföra. Det är lågkonjunkturen och den ökade privatimporten som ligger bakom beslutet. Man har helt enkelt räknat med att det ska minska årets försäljning inför nyår.

Nyheter24 har talat med en butiksanställd vid Eurostop i Örebro.

– Det här är resultatet av en katastrofal felbudgetering från den centrala ledningen i Stockholm. Ingen lyssnade på oss ute i butikerna, säger butiksbiträdet på Systembolaget vid Eurostop Örebro och fortsätter:

– Vi trodde att det skulle bli en fortsatt ökning, som varje jul de senaste åren. Ledningen budgeterade i stället för en tioprocentig nedgång och de vägrade lyssna på oss i butikerna.

Vill inte kännas vid

Lennart Agén, informationschef på Systembolaget vill inte kännas vid uppgifterna:

– Jag har talat med butikschefen på butiken i Örebro och det är framför allt ljus lager som tagit slut. Försäljningen har varit större än beräknat under lördagen, men det är svårt att fylla på medan det är kunder i butiken, säger Lennart Agén till Nyheter24.

– I övrigt känner jag inte till era uppgifter. Det här med en kalkyl på en tioprocentig minskning av försäljningen har jag till exempel inte hört talas om, vilket jag så klart skulle ha gjort om det låg någon substans bakom påståendet, fortsätter Lennart Agén.

Men någon förklaring till att Nyheter24 har fått uppgifterna från flera av varandra oberoende källor kan Lennart Agén inte ge.

Nyheter24 har talat med kunder på Systembolaget som nu får gå hem med oförättat ärende.

På grund av en planeringsmiss håller Systemet på att sälja slut innan nyår. Vad tycker du om det?

– Är det här något slags skämt? Det är ju katastrof, säger Anna Gustavsson, 38, revisor.

Men hennes dotter, Pia, håller inte med.

– Man kan ha kul utan alkohol också.

Bea Persson, 32, specialpedagog och musiker, svarar:

– Det känns trist och det kommer förmodligen öppna upp för alternativa källor som smuggelsprit.

Skulle du själv kunna tänka dig att köpa smuggelsprit?

– Ja, jag har inga skrupler. Bara det är bra grejer.

Hur ser det ut på Systembolaget där du handlar? Kommentera längre ner eller maila Nyheter24 .

Skrivet av: