Torrkokning bakom Umeåbrand?

I Umeå blossade återigen branden i Ålidhem upp i natt.


I Umeå blossade återigen branden i Ålidhem upp natten till lördagen. Branden släcktes snabbt sedan väktare slagit larm.

En torrkokning kan ha orsakat storbranden som gjorde runt 200 personer hemlösa.

Polisens tekniker ska på måndag börja undersöka vad som låg bakom branden.

– Det finns flera möjligheter. På julafton var det en torrkokning i ett kök där det blev en mindre brand på spisen. Den branden släcktes men det kan ha gått upp värme i ventilationssystemet som sedan fått det att blossa upp på vinden, säger Lars Tapani, brandchef i Umeå, till TT.

Fastigheten är byggd på 70-talet i det så kallade miljonprogrammet.

– De använde sågspån som isolering på bjälklaget. Som vindarna byggdes då kunde branden sprida sig mycket lätt, säger Tapani.

Det översta våningsplanet skadades svårt.

Åtminstone sju av lägenheterna är helt förstörda, säger Tapani.

Tillfälliga bostäder

Enligt bostadsbolaget Bostaden i Umeå har man ordnat tak över huvudet åtminstone tillfälligt för samtliga som blev hemlösa efter branden i studentområdet Ålidhem. Det rör sig om cirka 200 personer.

– Vi samordnar arbetet med Bostadsförmedlingen för att ordna mer långsiktiga lösningar. De som har hemförsäkring kommer att få hjälp av sina försäkringsbolag, säger Elisabeth Lind, kommunikationsansvarig vid fastighetsbolaget.

Enligt Lars Tapani har Haverikommissionen kontaktats och ska skicka upp en inspektör från Stockholm.

– Det är bra om vi på räddningstjänsten får en utomstående granskning av vårt jobb eftersom vi var på plats redan vid den första torrkokningen, säger han.

Dödsbrand i Järvsö

En 89-årig man omkom i en brand på en gård på lördagsmorgonen i Järvsö i Hälsingland. Räddningstjänsten hittade den 89-årige mannen i gårdens boningshus när de släckte elden.

– Enligt de uppgifter jag har fått bodde mannen ensam i huset, säger länsvakthavande polisbefäl Ulf Sundberg till TT.

Flera hus finns på gården, men elden hade inte spridit sig till övriga byggnader och kunde släckas snabbt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.