Man befaras omkommen i brand

Polisen befarar att en man har omkommit i en villabrand i Malung.


Polisen befarar att en man har omkommit i en villabrand som bröt ut på morgonen i Malung.

På morgonen flammade det även upp småbränder i det eldhärjade lägenhetshuset i Umeå.

En kraftig brand bröt ut i en villa i Malung i Dalarna på morgonen.

– Vi har fått uppgifter om att en man har befunnit sig i huset, säger Tore Strand vid polisen i Dalarna.

Släckningsarbetet pågick ännu vid halv nio på fredagsmorgonen.

Tidigt på morgonen flammade det upp småbränder på taket av lägenhetshuset i studentområdet Ålidhem i Umeå. Då och då fick Umeås brandmästare Hans Forsberg och en handfull medhjälpare även rycka ut och bekämpa elden i bostäder längre ner i höghusen på Geografigränd.

Forsberg konstaterade att de bostäder som inte är brandskadade antingen har rök- eller vattenskador.

– I stort sett hela byggnaden är svart av sot, sade han.

Studenter och andra boende väntas tillfälligt kunna återvända till huset vid tolv-tiden på förmiddagen. Det mindre trevliga besöket går ut på att de ska börja förbereda sig på att packa ihop och magasinera tillhörigheter som eventuellt kan vara oskadda. När eller om någon kan flytta tillbaka är oklart.

Forsberg konstaterade att branden i höghusen i Ålidhem är den värsta i Umeå på många år. Han hade däremot ingen åsikt om det kan ha varit ett misstag att fatta beslutet att låta vindsplanet brinna ner.

– Jag kan inte uttala mig om det. Det är ju en metod man ofta använder för att undvika vattenskador. Men jag var inte med då, och det brann på vindarna i ungefär halva huskroppen när brandkåren kom fram, sade han.

Forsberg menade att det också kan ha varit svårt att snabbt få dit tillräckligt mycket personal, eftersom branden startade nattetid efter julafton.

Vad som orsakade storbranden är fortfarande en gåta. Men Forsberg, liksom andra, tror att eld på något sett kan ha spridit sig från en lägenhetsbrand på julaftonen.

– Men det återstår att reda ut, konstaterade han.

Flera andra bränder rasade runtom i Sverige på natten och morgonen.

En villa i stadsdelen Kyrkbyn i värmländska Arvika brann ner men ingen människa skadades fysiskt. Familjen som bodde där kunde rädda sig ut på egen hand.

I Kalmar fördes två personer till sjukhus med rökskador efter en lägenhetsbrand på Stensövägen.

I Vårberg i södra Stockholm brann fyra bilar i vad som förmodligen var anlagda bränder. I Vallentuna, norr om huvudstaden, brann en villa ner till grunden. Branden startade på juldagskvällen av oklar orsak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.