Kyrkklockorna ljöd när Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal. Men det var ingen protest från kyrkan.
Kyrkklockorna ljöd när Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal. Men det var ingen protest från kyrkan. - Foto: TT Bild

Jimmie Åkesson (SD) stördes av kyrkklockor

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade precis börjat tala på Stora Torget i Falun – då gick kyrkklockorna igång, och ljöd sedan oavbrutet i 25 minuter.


Tidigare klockringningar

Kyrkklockor har tidigare ringt, bland annat i Jönköping och i Visby under årets Almedalen i protest mot att nazistiska Svenskarnas parti samlades och höll tal på stora scen.

FALUN. Det var runt lunchtid på lördagen som Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal, ett i raden av många på hans senaste Sverigeturné. 

Precis när han ställt sig bakom podiet och påbörjat sitt valtal gick de dånande kyrkklockorna igång, rapporterar SVT Gävledala. Sedan ljöd de utan avbrott i 25 minuter.

Polisen tolkade det hela som en protest mot talet och gick in i kyrkan för att försöka få stopp på klockringningen. Men någon protest från kyrkan var det inte frågan om.

"Någon som brutit sig in"

– Det är säkert en protest från någon, men inte från kyrkan, säger kyrkoherde Thorhallur Heimisson till SVT Gävledala.

Mitt i kyrkan, bland kyrkbänkarna, finns ett ljudbord från vilket vaktmästaren sköter ljudet i kyrkan. Där finns också ett system som startar kyrkklockorna. Enligt kyrkoherden är de ganska lätta att få igång, och det verkar som om någon helt enkelt har brutit sig in i systemet där man sätter igång dem och skruvat bort det skyddande locket.

– Jag var på annat håll när det här hände och ska hålla i en vigsel klockan 14.00, jag är lite upprörd över allt som har hänt, säger han.

Polisen uppskattar att cirka 250 personer besökte Åkessons valtal i Falun. Ett 40-tal personer ska ha vänt ryggen till i en tyst protest.

Upprättat anmälan

Besöket omgärdades av stor polisbevakning. Men utöver klockringningen ska det gick det hela ha gått väldigt lugnt till, enligt polisen som nu upprättat en anmälan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.