Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson (SD) stördes av kyrkklockor

- 16/08/2014, 16:23 -
Kyrkklockorna ljöd när Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal. Men det var ingen protest från kyrkan.

Kyrkklockorna ljöd när Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal. Men det var ingen protest från kyrkan.

TT Bild

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade precis börjat tala på Stora Torget i Falun – då gick kyrkklockorna igång, och ljöd sedan oavbrutet i 25 minuter.

FALUN. Det var runt lunchtid på lördagen som Jimmie Åkesson (SD) skulle hålla sitt tal, ett i raden av många på hans senaste Sverigeturné. 

Precis när han ställt sig bakom podiet och påbörjat sitt valtal gick de dånande kyrkklockorna igång, rapporterar SVT Gävledala. Sedan ljöd de utan avbrott i 25 minuter.

Polisen tolkade det hela som en protest mot talet och gick in i kyrkan för att försöka få stopp på klockringningen. Men någon protest från kyrkan var det inte frågan om.

"Någon som brutit sig in"

– Det är säkert en protest från någon, men inte från kyrkan, säger kyrkoherde Thorhallur Heimisson till SVT Gävledala.

Mitt i kyrkan, bland kyrkbänkarna, finns ett ljudbord från vilket vaktmästaren sköter ljudet i kyrkan. Där finns också ett system som startar kyrkklockorna. Enligt kyrkoherden är de ganska lätta att få igång, och det verkar som om någon helt enkelt har brutit sig in i systemet där man sätter igång dem och skruvat bort det skyddande locket.

– Jag var på annat håll när det här hände och ska hålla i en vigsel klockan 14.00, jag är lite upprörd över allt som har hänt, säger han.

Polisen uppskattar att cirka 250 personer besökte Åkessons valtal i Falun. Ett 40-tal personer ska ha vänt ryggen till i en tyst protest.

Upprättat anmälan

Besöket omgärdades av stor polisbevakning. Men utöver klockringningen ska det gick det hela ha gått väldigt lugnt till, enligt polisen som nu upprättat en anmälan.