Utvisningshotade tvångsnöjda

Migrationsverket pressar utvisningshotade att skriva på nöjdförklaringar.


Migrationsverket får nu skarp kritik för att de pressar utvisningshotade att skriva på så kallade nöjdförklaringar. Den som skriver på en sådan förbinder sig att lämna landet i stället för att överklaga ett utvisningsbeslut.

– Hon sade att om jag överklagar deras beslut så kommer domstolen i alla fall att gå samma väg, berättar Morud Habied för Sveriges Radios Ekoredaktion om samtalen med Migrationsverkets handläggare.

Ekot rapporterar att cirka 1 000 personer har skrivit på nöjdförklaring i år, vilket är dubbelt så många som i fjol. Men Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik säger att det inte förekommer några påtryckningar om att skriva på.

– Det finns inget incitament för att pressa någon. Jag vet inte vad det skulle vara utan det är upp till varje person att göra ett eget val och det förekommer ingen press från oss, säger Ribbenvik till Ekot.

Mattias Skarelius, offentligt biträde åt Habied, säger dock att pressen från Migrationsverket på människor att skriva på nöjdförklaringar har ökat under hösten. Det kan enligt honom handla om aggressiva upplysningar om att det är enklare att de åker hem själva och att det inte är någon idé att överklaga.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!