Söndag 5 Dec
Stockholm

9-åringens huvud studsade mot golvet – vittnet berättar om rädslan för vakterna

Nu har han som filmade hela händelsen trätt fram med sitt vittnesmål.
1 av 2
Nu har han som filmade hela händelsen trätt fram med sitt vittnesmål. Foto: Sydsvenskan
Han menar att filmen inte gör verkligheten rättvisa
2 av 2
Han menar att filmen inte gör verkligheten rättvisa. Foto: Sydsvenskan.

"Filmen gör inte verkligheten rättvisa. Det går inte att fånga pojkens skrik på hjälp, hans bön och det dova dunkandet av skallen på stengolvet."

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Så skriver ett vittne tillika personen som filmade den omtalade videon på nioåringen, vars huvud trycktes mot marken av vakten, i en debattartikel i Sydsvenskan. Det var på fredagskvällen som vittnet tillsammans med en vän var på Malmö centralstation där händelserna ägde rum.

De märkte tumultet som uppstod mellan pojken och två vakter – helt plötsligt såg de att pojken hade brottats ned till marken. Nioåringens äldre kompis närmade sig för att hjälpa.

"En annan vakt skriker till kompisen att backa undan, men eftersom han inte förstår svenska så får han inget svar."

"Jag tror helt enkelt vi var rädda"

Den äldre pojken hölls fast på en bänk. Plötsligt hörde man tre dunsar eka mot stengolvet. Ett tjugotal personer står sedan runt vakten och nioåringen. 

"Folk frågar sig varför ingen gjorde någonting för att stoppa våldet den kvällen. Jag tror helt enkelt att vi var rädda, skriver vittnet i artikeln i Sydsvenskan och fortsätter:

"Det är svårt att beskriva med vilken barskhet vakten skrek på pojken. "Backa undan".

Bildkälla: Sydsvenskan

Polisen ville inte höra

När polisen förde ut pojkarna följde vittnet efter för att prata med polisen och visa filmen. Där ute blev en grupp ungdomar tillsagda att lämna platsen, och en tvåbarnsmamma skrek att han skulle gå.

"Hon säger att jag och de andra killarna är dåliga förebilder. Vad baserar hon det på?"

Polisen själva var ointresserade av att höra vad filmaren hade att säga. Det var då hen valde att vända sig till Sydsvenskan och visa filmen. En film som spridits över hela Sverige och som i skrivande stund har över 700 000 visningar. 

"En förundersökning är inledd mot vakterna. Min vän är glad att pojken fått rättvisa. Men jag undrar om det verkligen är så."

Se videon här:


Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela