Patienter vägras rätt vård

Patienthälsan tar stryk i bollandet mellan nytta och kostnader.


Landstingens snålande på dyra mediciner kan försämra patienternas vård. Flera av dem vägrar att köpa in nya effektiva - och dyra - läkemedel som gör det möjligt att lindra tidigare ytterst svårbehandlade sjukdomar. Allt handlar om var patienten bor.

– Det verkar vara väldigt mycket ett roulettehjul. Hur ska vi patienter veta att vi blir rätt behandlade?, säger MS-sjuke Bengt Ahlm, som till en början nekades de nya läkemedel som hans läkare skrivit ut.

Skillnaderna mellan olika kommuner är väldigt stora. I Skåne får dubbelt så många reumatiker de nya läkemedlen jämfört med dem i Västernorrland.

– Man ska inte behöva söka sig till ett annat landsting för att få vård som man inte får i sin egen sjukvårdsregion, säger cancerläkaren Nils Wilking, till SVT Rapport.

Landstingens ekonomiska status styr helt vilka läkemedel som tas in, och skillnaderna mellan lanstingen har ökat.

– Det handlar om att värdera nytta i förhållande till kostnader och om att prioritera rätt, säger Göran Stiernstedt, sjukvårdsansvarig på Sveriges kommuner och landsting.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.