Trafiksäkerhet på väg mot rekordår

Antalet döda i trafiken har inte varit så lågt i modern tid.


2008 kan bli ett rekordår för trafiksäkerheten. Antalet döda i trafiken har inte varit så lågt i modern tid.

Men Vägverket vågar inte ta ut något i förskott.

Fram till och med i söndags hade 394 personer omkommit i trafiken enligt Vägverkets preliminära siffror. Under samma period i fjol hade 449 personer dödats i trafiken.

Nu finns det förhoppningar om att 2008 ska bli bättre än 2005, det år som har haft det lägsta antalet trafikdödade sedan 1945. Under 2005 omkom 440 personer, i fjol omkom 471 personer.

Antalet trafikdöda varierar i december

–Nu beror väldigt mycket på vad som händer de sista två veckorna i december. Det är knepiga veckor som kan bli vad som helst, säger Thomas Lekander, trafiksäkerhetsanalytiker vid Vägverket till TT.

Enligt Vägverkets statistik hade antalet dödsoffer fram till och med november minskat bland alla trafikantkategorier jämfört med året innan.

Vägverket konstaterar även att under årets elva första månader omkom sex barn i åldrarna upp till 14 år, även det är den lägsta siffran i modern tid.

Än så länge vill Thomas Lekander inte spekulera om orsakerna till att dödssiffran sjunker.

–Låt oss vänta tills årets är slut, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.