SJ räddade strandade passagerare

- 07/10/2008, 15:41 -

Passagerarna fastnade i Katrineholm. (TT)

Den privata tågoperatören Unionsexpressen som kör mellan Stockholm och Oslo fick på tisdagen sitt tillstånd indraget av både Sveriges och Norges trafiksäkerhetsverk. Passagerarna fastnade i Katrineholm.

Tillståndet drogs in med omedelbar verkan och tåget från Oslo mot Stockholm blev stående i Katrineholm vid lunchtid. Då ryckte SJ in med ett extratåg. SJ kör även hem passagerare i kväll till Norge - utan att ta betalt.

TT: Varför gör ni detta?

– Det var en liten räddningsaktion. Det handlar om att få hem och iväg passagerare. Vi vill bibehålla förtroendet för järnvägen, säger Johan Ingerö på SJ:s presstjänst till TT.

TT: Betyder det här att man kan ringa er när man sitter fast så skickar ni ett tåg?

– Haha, nej, det här var en unik situation.

Orsaken till de indragna tillstånden är en tvist inom det norska driftföretaget Ofotbanen. En minoritetsägare är skyldig Ofotbanen pengar, och driftföretaget har därmed inte kunnat påvisa de ekonomiska kraven för licensen.

Det rör sig alltså inte om säkerhetsaspekter. Nu ska vi starta ett eget bolag, men det kan dröja tills november innan allting är klart för trafik igen, säger Kurt Lundahl, vd för Unionsexpressen.

Drygt 17 000 passagerare åker med Unionsexpressen varje månad.

Skrivet av: