Ingen datalagring innan sommaren

Regeringen är oense om vem som ska betala för datalagringen.


Ditt rörelsemönster på nätet ska kartläggas. Men det dröjer. Och EU-kommissionen är inte glad över dröjsmålet. Nu hotas Sverige av stämning.

Sedan förra hösten har arbetet med EU:s trafikdatalagringsdirektiv pågått. Men lagförslaget har fördröjts, trots att regeringpartierna var överens på flera kontroversiella punkter redan förra året.

EU-kommissionen har därför stämt Sverige eftersom man inte implementerat direktivet i tid. Justitieministern uppgav då att en lagrådsremiss ska läggas innan sommaren.

Men nu uppger departementet att lagrådsremissen kommer att försenas ytterligare. Anledningen är att regeringen inte är överens om vem som ska betala när tele- och internetoperatörer tvingas lagra uppgifter. Det ska i synnerhet vara justitiedepartementet och närningsdepartementet som inte kan samsas.

– Frågan är om det är skattebetalarna eller operatörerna, och därmed abonnenterna, som ska betala. Utredningen kom fram till att operatörerna ska betala, men det råder delade meningar om det här mellan olika departement, säger centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander till SvD.

Lagrådsremissen kommer tidigast under eller efter sommaren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!