Engelska databaser är olagliga

En fjärdedel av Storbritanniens offentliga databaser är olagliga.


The Joseph Rowntree Reform Trust. I dag kom de med en rapport om offentliga databaser i Storbritannien. Och den har slagit ner som en bomb. Hela 25 procent av all information som staten sparar och arkiverar är olagligt enligt lagen om mänskliga rättigheter och dataskyddslagen.

Rapporten visar hur regeringens utbyggnad av databaser som sparar information om alla aspekter av våra liv – från hur mycket du betalar i skatt till ditt mentala tillstånd – inte lever upp till det de lovar. I en fjärdedel av fallen är de direkt olagliga.

Den olagliga information som staten sparar handlar i somliga fall om känslig personlig data vilken systematiskt arkiveras utan medhåll från individen eller med stöd i lagen. Storbritanniens nationella DNA databas har till exempel blivit dömd av den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

En annan databas som får tummen ner och anses olaglig är "the Interception Modernisation Programme" – databasen som sparar och registrerar brittiska medborgares datatraffik, som till exempel vem du ringt eller mejlat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Storebror ser dig
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.