Fler dödade i bränder i år

Redan har fler dött i bränder än under fjolåret. Men det värsta ligger framför oss. (TT)


Sedan minst sex personer omkommit i bränder de senaste dagarna har redan fler dödats i år än under hela fjolåret.

Ändå ligger långhelgerna framför oss - då många offer brukar krävas.

– Man använder så mycket levande ljus och är man inte försiktig kan man bli helt överrumplad, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till TT.

Två personer omkomna i en villabrand utanför Borås, en person i en villabrand utanför Luleå och tre personer i lägenhetsbränder i Stockholm, Västervik och Valdemarsvik. De senaste dagarna har varit dystra vad gäller dödsbränder.

Redan har fler bränderna krävt fler dödsoffer i år som under hela fjolåret. Med de senaste dagarnas omkomna har 98 människor dött, mot 97 personer under hela 2007. TT:s sammanställning för december bygger dessutom på nyhetsrapportering - vilket gör att det inte är säkert att alla offer finns med.

Dessutom återstår alltså ännu långhelgerna, med miljontals levande ljus, matlagning, eldande i öppna spisar och traditionellt många omkomna.

De levande ljusen står för 57 procent av alla bränder under långhelgerna. Och många av dem som omkommer är äldre människor. Enligt Brandskyddsföreningen kan orsaken till ökningen av dödsbränderna vara att fler äldre får klara sig själva i eget boende. Och när olyckan är framme kan allmänt sämre fysisk kondition ge lägre överlevnadschanser.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!