Rekordmånga vill byta namn

Svenskarna ändrar namn som aldrig förr


I år har Patent- och registreringsverket (PRV) fått in rekordmånga ansökningar om tillstånd till att få byta ut för- eller efternamn.

– Cirka 7500 ansökningar har vi fått in och i år gäller det mest folk som vill byta ut sina son-namn eller vill ha ett mer svenskklingande namn, uppger Jan Ekengren, enhetschef på PRV, i en intervju med TT.

– Förra året var det vanligaste namnbytet att man ändrar stavningen på sitt efternamn, till exempel från två s till z.

– 99 procent av namnförslagen som kommer in till oss går igenom och många passar där med oftast på när de gifter sig, särskilt om båda har son-namn, berättar han.

Det finns även trender, bland alla dessa namn, att byta till om man vill sticka ut lite. Vissa väljer till exempel lite mer newageinspirerade namn som Måntroll och Vindhjärta. Andra mer adelsklingande namn med en gammalmodig stavning. I år har bland annat namn som Silfwerflyckt och Stiernhoff blivit godkända. Men det är givetvis inte alla som väljer just dessa.

– En del vill ha mer anonyma namn. De som har ett utlandsklingande namn byter ofta till något som låter mer svenskt. Vissa gör en kompromiss och byter till Mohammedsson, fortsätter Jan.

– Namnlagen tolkas mer liberalt nu och den håller på att ses över. Till exempel finns det förslag om att tillåta dubbla efternamn. Likaså kan det bli tillåtet att bilda efternamn som är snarlika sådana som redan finns, avslutar han sedan.

Nyheter24 listar här nedan några av de namn som godkänts och några som inte passerat nålsögat. Den som fortfarande saknar inspiration efter att ha studerat följande exempel kan gå in på PRV:s hemsida och plocka ur den namnbank som myndigheten satt ihop. Länken hittar du i faktarutan en bit upp på höger sida av texten.

Exempel på namn som godkänts i Sverige:

Bajen, Gåsull, Gyllenväst, Tarzan, Ruskelöv, Cyklist, Draköga, James Bond och Skogshjärta.

Exempel på namn som inte godkänts i Sverige:

Anncoccozz, Asterix, Brunstgnägg, Donadoni, Hela Härligheten, Hesthufvud och Sjärtman.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!