Pedofilsida väcker känslor

Datainspektionen granskar sida som hänger ut sexförbrytare.


Datainspektionen planerar att inleda en granskning av en sida på internet som hänger ut dömda sexbrottslingar.

Sidan drivs av en grupp på fyra män och en kvinna som beskriver den på följande sätt:

”Det är dags att man börjar värna om befolkningen i Sverige. Straffet för våldtäkt och pedofili är i dag för lågt. Denna hemsida kom till för att man som förälder kan se vem i ens närhet har straffats för sexbrott. I framtiden skall man här kunna söka t. ex. på en gata i Sverige för att se vem på just den gatan har dömts för sexualbrott. Sedan får man fram information om personen, bild, personnummer m.m.”

–Någon fick två års fängelse för en våldtäkt, personen är ute efter ett år. Politikerna måste inse att väldigt många människor som är emot så låga straff, säger en av männen till Svenska Dagbladet.

Det är oklart om sidan bryter mot lagen men efter klagomål från ett flertal personer inleder datainspektionen en undersökning.

–Vi har fått in ett tiotal klagomål om den här sidan. Bland annat från mamman till en man som finns med på sidan, säger Jonas Agnvall, jurist vid Datainspektionen och den som handlägger ärendet, till Dagens Nyheter.

Datainspektionen har till uppgift att verka för att människors integritet inte kränks när deras personuppgifter används. Första steget i förundersökningen blir att samla ihop material om sidan och komma tillrätta med vilka det är som ligger bakom den. Om någon sedan döms kan det bli fråga om böter eller fängelse i upp till två år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!