Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
733
reaktioner idag

Här övergår den glada pridefesten i brutal misshandel

Kärleksmanifestationen Rissne Pride urartade i misshandel och bilbränder. Nyheter24 har unikt filmmaterial och vittnesmål från de drabbade.

Misshandel under Pridefesten

Nyheter24 har tidigare rapporterat från medborgarinitiativet Rissne Pride, som hölls i fredags kväll som en motaktion efter de hatbrott som hade drabbat förorten under veckan.

Det blev en riktig folkfest som samlade hundratals glada människor i alla åldrar för fest, dans och picknick.

Ingen hade någonsin kunnat föreställa sig vad som kunde hända senare under kvällen. Vi fick en exklusiv intervju med två av de som drabbades av de våldsamheter som plötsligt brusade upp helt utan förvarning.

Det här är deras version av som hände.

Li Jensen, 29 år, har bott i Rissne sedan hon var sju år. Det här är hon känner sig trygg och hon berättar med stor inlevelse om barndomen.

– Det var fantastiskt att växa upp här. Det bästa stället att bo på! Alla gårdarna vi lekte på, grönskan, den friska luften. Vi var alltid ute och lekte, från morgon till kväll.

För Li var det självklart att delta i Rissne Pride, hon skyndade sig dit direkt efter jobbet för att hinna möta upp sina vänner och sin mamma för picknick på ängen. Två av hennes kompisar, Charlotte och Oona, uppträdde med sin DJ-duo BAE2BAE medan solen strålade från klarblå himmel.


Efter några timmar började picknicksällskapen skingra sig och polisen bedömde att läget var så fridfullt att de kunde avlägsna sig från platsen. Klockan var då strax innan åtta på fredagskvällen.

I samma veva dyker ett gäng barn i uppskattningsvis 10-13-årsåldern upp och försöker ta ner prideflaggan som är hissad i centrum. Li och hennes sällskap går fram och försöker lugnt säga åt barnen att sluta. Till svar får de att barnen tycker att flaggan är ful.

Nu dyker äldre syskon till barnen upp och stämningen blir genast mer hotfull. En av de äldre bröderna säger att han tänker ta en tändare och elda upp flaggan. Han säger också kaxigt att han "äger Rissne", att det är hans förort och "ni hör inte hemma här".

En person från ett annat sällskap, Peter, rör sig också fram till gruppen och försöker tillsammans med de andra avstyra bråket. Li ringer polisen för att hon känner på sig att situationen börjar eskalera.

– Lillebrorsan sa "fuck pride" och jag frågade lugnt om han visste vad det står för. Då lackade storebrorsan ur, säger Peter.

Plötsligt smäller det till. En annan vuxen man har dykt upp som ur tomma intet, maskerad med snusnäsduk uppdragen över näsan och luvtröja över huvudet. Han ger Peter två knytnävsslag så att han faller till marken direkt.

En vän till Li försöker fösa undan gärningsmannen, som då säger "jaha, du vill också ha en smäll?" och ger henne en rak höger.

– Han visste hur han skulle slåss, han hade händerna ute hela tiden så att ingen kunde komma åt honom. Han var uppenbarligen ute efter att skada, säger Li till Nyheter24.

Enligt Li hade gärningsmannen ingen uppenbar koppling till det yngre gänget med barn. Han sprang därifrån lika snabbt som han dök upp. Barnen som hade tagit ner prideflaggan kastade upp den på ett hustak.


Bara sekunder senare fylldes torget med polisbilar och piketbussar. Poliser började omgående ta signalement och förhöra alla vittnen på plats, däribland Peter som nu hade återfått medvetandet och var på fötter igen, om än väldigt omskakad.

Peter blev skjutsad av polisen till Karolinska sjukhuset, där det konstaterades att han har frakturer vid okbenet under ena ögat och hjärnskakning.


– Det är ett stort jack vid ögat. Personen hade förmodligen en klackring eller något liknande i handen när han slog till, eventuellt ett knogjärn. Det blev en redig smäll, käken är ur led och ögat är helt blodsprängt. Jag har svårt att äta och har inte så mycket känsel i ansiktet. På måndag ska jag kontakta kirurgen för att boka in tid för operation, säger Peter till Nyheter24 dagen efter händelsen.

Vid 23-tiden är det lugnt i centrum. I mindre sällskap står vuxna som har mobiliserat sig via sociala medier för att nattvandra och se till så att inget mer händer.


Ändå sätts två bilar och en lastbil i brand, men tack och lov utvecklas inte branden på grund av det hårda regnet som då har dragit in. Polisen hittade senare under natten ett lager med ett tiotal molotovcocktails i ett förråd.

Även natten till söndagen bränns en lastbil upp på en parkering i centrum.


– Det är så synd att det blev som det blev. Att det finns så mycket hat och okunskap. Vi måste göra något och visa att det här är fel, man behandlar inte människor såhär. Jag kommer stå upp igen, vi har alla samma rättigheter, säger Peter.

Hans uppfattning är att Rissne inte är ett ställe där man är rädd. Det är mysigt och folk är trevliga och finns där för varandra. Det som har hänt verkar enligt Peter röra sig om enskilda individer som egentligen bara är ute efter att bråka. Det hade inte spelat någon roll vilka åsikter det rörde sig om, de hade ändå satt sig emot det.


Li Jensen delar Peters uppfattning:

– Jag har alltid sagt att i Rissne skulle jag kunna gå mitt i natten naken genom centrum utan att känna sig rädd. Min läggning har heller aldrig varit något problem, jag är trygg här. Efter det som hände funderade jag först på om det var dags att flytta, men nu vill jag stanna kvar och kämpa. Det här är MIN förort, säger Li med eftertryck.

Polisen vädjar nu om filmer, bilder och tips från allmänheten som kan föra utredningen vidare.


Här kan du läsa mer om vandaliseringen och hatbrotten som föranledde initiativet Rissne Pride och här kan du se bilder från det fina firandet, innan misshandeln skedde.

Var du på plats under Rissne Pride?

Mer:

Homofobiska hatbrott i förorten – nu gör folk det här fina