Miljoner datorer i fara just nu

"Den kan börja stjäla kreditkortsnummer från datorn."


Conficker C eller Downadup som den också kallas är en så kallad datormask. Den sprider sig som ett virus och tar över dator efter dator. Det är den tredje varianten av en mask som började spridas runt nyår, som för bara två timmar sedan (klockan 01.00 svensk tid), släpptes lös.

–Masken är designad att kunna sprida sig vidare till andra maskiner på olika sätt. En sådan här uppdatering kan till exempel medföra att den kan börja stjäla kreditkortsnummer från datorn, säger Per Hellqvist på datasäkerhetsföretaget Symantec till SR.

Masken ger sig ut från de infekterade datorerna för att hitta nya uppdateringar. Lösenord och kontonummer kan stjälas. De infekterade datorerna kan även utnyttjas till att överbelasta vissa sajter. Anledningen till att de överhuvud taget finns är för att upphovsmännen vill tjäna pengar, menar Hellqvist.

Microsoft har utlovat nära två miljoner kronor i belöning till den som lyckas spåra gärningsmännen.

Men Hellqvist är lugn.

–Alla datorer som har ett uppdaterat virusskydd installerat klarar sig undan Downadup. De med oskyddade datorer, som använder sig av operativsystemet Windows och som är oroliga för masken bör installera ett virusskydd, avslutar Hellqvist enligt SR.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!