Biståndshärva i Sida

- 08/10/2008, 08:09 -

60-årig chef riskerar fängelse för att ha fifflat undan miljonbelopp.

Sida mörklägger händelsen genom att hemligstämpla både sin utredning och den polisanmälan som har gjorts. Åklagarna utreder för tillfället händelsen där en 60-årig direktör hos Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ska ha stoppat miljonbelopp i egen ficka. Sidas generaldirektör Anders Nordström vill inte på något sätt kommentera de alarmerande uppgifterna.

Sedan tidigare har Sida haft ett nära samarbete med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, där 60-åringen jobbade. Han var ansvarig för 20-30 biståndsprojekt i bland annat Ryssland, Tanzania och Sri Lanka. Handelskammaren upptäckte att flera miljoner kronor i biståndspengar till Palestina saknades.

– Jag kontaktade vår samarbetspartner Sida som i sin tur gjorde en anmälan till Riksenheten mot korruption, säger kammarens vd Stephan Müchler, till Dagens Nyheter.

Sidas egen utredning pekade på att brottsligheten hade pågått i nästan ett decennium och att nio miljoner kronor hade fifflats undan. Den utredningen har nu hemligstämplats. Tidigare i maj häktades 60-åringen på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman mot sitt nekande vid Malmö tingsrätt.

Även en annan person, som har ansvarat för de palestinska projekten, misstänks ha varit delaktig i biståndshärvan. Projekten skulle ha varit till för att få fart på det lokala näringslivet i Palestina.

60-åringen stängdes av från sin tjänst när misstankarna uppstod. Han har nu gått i pension.

– Han lever med hotet om fortsatt utredning och rättegång. Han har lidit ganska ordentligt av det här. Han anser sig helt oskyldigt anklagad. Han är tämligen välkänd. Det är inte kul att sluta en framgångskarriär på det viset, säger Olof Ahrnbom.

Skrivet av: